Crumble agrestowe, agrest pieczony z kruszonką

Crumble czyli owoce pod kruszonką to brytyjski deser, który można przygotować ze wszystkich owoców jakie mamy pod ręką. Tym razem przygotowałem wersję z agrestu, który niezwykle obficie obrodził na moich działkowych krzakach. To prosty i szybki w przygotowaniu deser, który z pewnością zasmakuje tym, którzy podobnie jak ja uwielbiają kruszonkę.

Crumble

Składniki: (na naczynie o wymiarach około 20x30cm)

Kruszonka:

  • 125g masła
  • 120g cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki razowej
  • 60g płatków owsianych

Nadzienie owocowe:

  • 750g agrestu
  • 160g cukru

Dodatkowo:

  • nieco dodatkowego masła do wysmarowania naczynia

Przygotowanie crumble:

Przygotowanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki umieść w jednej misce i zagnieć ze sobą i odstaw na około pół godziny do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:

Agrest odszypułkuj z końcówek, a następnie umyj go i osusz. Umieść w misce i wsyp do niego cukier. Wstrząśnij kilka razy miską lub wymieszaj całość tak by cukier równomiernie obtoczył owoce.

Pieczenie agrestowego crumble:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Następnie równomiernie wyłóż na nie agrest z cukrem. Wyjmij kruszonkę z lodówki i rozkrusz lub zetrzyj ją na owoce. Tak przygotowane crumble wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut do czasu aż kruszonka zrobi się złoto-brązowa, a owoce pod spodem wyraźnie będą się gotować. Wówczas wyjmij naczynie z piekarnika i zajadaj ze smakiem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego!

PS. Deser ten można przygotować w jednym dużym naczyniu i dzielić go po upieczeniu, ale oczywiście również zapiekając go w małych kokilkach dla każdej osoby oddzielnie.

Jeśli spodobało Ci się agrestowe crumble sprawdź inne moje wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »