Cu chao mian, makaron po szanghajsku

Makaron po szanghajsku, Cu chao mian to proste, szybkie w przygotowaniu i niezwykle pyszne danie kuchni chińskiej. To pszenny makaron cumian (można go zastąpić udonem, ponieważ nie jest zbyt popularny w Polsce, a jest grubszy nieco grubszy od innych pszennych chińskich makaronów, które są u nas dostępne) smażony z krótko marynowaną chudą wieprzowiną i kilkoma dodatkami takimi jak cebula, czosnek, kapusta i grzyby shitake. Całość daje niezwykle pyszną kompozycję, która uzależnia z każdym kolejnym kęsem. Jeśli lubicie dania kuchni chińskiej to zdecydowanie powinniście spróbować tego makaronu.

Składniki: (na około 4 porcje)

Mięso i marynata:

  • 250g chudej wieprzowiny (np. polędwicy)
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka wina ryżowego
  • szczypta cukru

Makaron i dodatki:

  • 300g makaronu cumian lub udon
  • 2-3 łyżki oleju
  • kilka grzybów shitake (jeśli są suszone to namoczonych dzień wcześniej)
  • zielona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka cm korzenia imbiru
  • główka kapusty pak choi lub 2 główki baby pak choi (można użyć też kapusty pekińskiej, wówczas około pół główki lub choy sum)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli

Cu chao mian, przygotowanie:

Marynowanie mięsa:

Wieprzowinę pokrój na bardzo cienkie plastry i przełóż je do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki marynaty i odstaw miskę na 10-15 minut.

Smażenie:

W trakcie, gdy mięso się marynuje przygotuj warzywa. Obierz czosnek oraz imbir i drobno go posiekaj. Odetnij szczypior od zielonej cebulki. Szczypiorek odłóż na później, a cebulkę posiekaj drobno. Opłukaj kapustę. Jeśli używasz pak choi to przesiekaj łodygi, a liście pozostaw w całości chyba, że są duże to pokrój je na mniejsze części. Jeśli korzystasz z kapusty pekińskiej to posiekaj ją w paski.

Gdy wszystkie warzywa są przygotowane, a czas marynowania mięsa minął to nastaw wodę na makaron i ugotuj go według wskazówki na opakowaniu. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć zamarynowaną wieprzowinę (marynatę zostaw na później) i smaż ja mieszając bez przerwy przez około 2-3 minuty. Następnie zdejmij je na talerz. W woku umieść za to grzyby shitake i smaż je mieszając przez 2 minuty. Następnie dodaj, czosnek, imbir i cebulę. Kontynuuj smażenie i mieszanie przez kolejne pół minuty. Następnie dodaj kapustę i dalej smaż całość i mieszaj przez kolejną minutę. Wówczas ponownie umieść w woku wieprzowinę, tym razem wraz z marynatą i dodatkową porcją obu sosów sojowych, wina ryżowego, makaronu i przypraw. Smaż całość mieszając tak by makaron okleił się ciemnym sosem i dodatkami. Gotowe cu chao mian przełóż na talerz i posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na Cu chao mian to sprawdź też inne moje wpisy z przepisami kuchni chińskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »