Makaron po szanghajsku, Cu chao mian to proste, szybkie w przygotowaniu i niezwykle pyszne danie kuchni chińskiej. To pszenny makaron cumian (można go zastąpić udonem, ponieważ nie jest zbyt popularny w Polsce, a jest grubszy nieco grubszy od innych pszennych chińskich makaronów, które są u nas dostępne) smażony z krótko marynowaną chudą wieprzowiną i kilkoma dodatkami takimi jak cebula, czosnek, kapusta i grzyby shitake. Całość daje niezwykle pyszną kompozycję, która uzależnia z każdym kolejnym kęsem. Jeśli lubicie dania kuchni chińskiej to zdecydowanie powinniście spróbować tego makaronu.
Składniki: (na około 4 porcje)
Mięso i marynata:
- 250g chudej wieprzowiny (np. polędwicy)
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżka sosu sojowego
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka wina ryżowego
- szczypta cukru
Makaron i dodatki:
- 300g makaronu cumian lub udon
- 2-3 łyżki oleju
- kilka grzybów shitake (jeśli są suszone to namoczonych dzień wcześniej)
- zielona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- kilka cm korzenia imbiru
- główka kapusty pak choi lub 2 główki baby pak choi (można użyć też kapusty pekińskiej, wówczas około pół główki lub choy sum)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta soli
Cu chao mian, przygotowanie:
Marynowanie mięsa:
Wieprzowinę pokrój na bardzo cienkie plastry i przełóż je do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki marynaty i odstaw miskę na 10-15 minut.
Smażenie:
W trakcie, gdy mięso się marynuje przygotuj warzywa. Obierz czosnek oraz imbir i drobno go posiekaj. Odetnij szczypior od zielonej cebulki. Szczypiorek odłóż na później, a cebulkę posiekaj drobno. Opłukaj kapustę. Jeśli używasz pak choi to przesiekaj łodygi, a liście pozostaw w całości chyba, że są duże to pokrój je na mniejsze części. Jeśli korzystasz z kapusty pekińskiej to posiekaj ją w paski.
Gdy wszystkie warzywa są przygotowane, a czas marynowania mięsa minął to nastaw wodę na makaron i ugotuj go według wskazówki na opakowaniu. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć zamarynowaną wieprzowinę (marynatę zostaw na później) i smaż ja mieszając bez przerwy przez około 2-3 minuty. Następnie zdejmij je na talerz. W woku umieść za to grzyby shitake i smaż je mieszając przez 2 minuty. Następnie dodaj, czosnek, imbir i cebulę. Kontynuuj smażenie i mieszanie przez kolejne pół minuty. Następnie dodaj kapustę i dalej smaż całość i mieszaj przez kolejną minutę. Wówczas ponownie umieść w woku wieprzowinę, tym razem wraz z marynatą i dodatkową porcją obu sosów sojowych, wina ryżowego, makaronu i przypraw. Smaż całość mieszając tak by makaron okleił się ciemnym sosem i dodatkami. Gotowe cu chao mian przełóż na talerz i posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!