Lubię różnorodne kuchnie. Chociaż danie o którym dziś nieco już spowszedniało także w naszej kulturze i w każdym większym mieście jest co najmniej kilka azjatyckich knajp gdzie można nacieszyć się dobrym curry. Jednak gdziekolwiek je spożywam zawsze stworzone jest na nieco inną modłę, więc i ja przyrządzam je po swojemu. Jestem fanem dań w których poszczególne smaki nakładają się na siebie, dlatego i ja stawiam na różnorodność smaku.

Składniki na około 6 porcji:
– 600g Pierś z kurczaka
– szklanka ryżu
– duża cebula
– 1/3 pora
– 3 spore ząbki czosnku
– papryka czerwona
– 3 łyżki oliwy
– pół szklanki bulionu drobiowego
– 400ml mleczka kokosowego
– sok z limonki
– przyprawa curry
– kmin rzymski
– sól
– pieprz
– papryka ostra
Pokrój pierś z kurczaka na swój ulubiony sposób, ja osobiście kroje ją w paski. Wrzuć mięso do miski i dopraw je solą, pieprzem, kminem, papryką i curry. Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę i poszatkuj cebulę i pora na kostkę. Gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę wrzuć warzywa na patelnię. Podsmażaj ją do zarumienienia przez około pięć minut. W międzyczasie dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek, a po zarumienieniu cebuli wrzuć pokrojoną paprykę. W tym momencie warto zacząć gotowanie ryżu. Podsmażaj całość przez około 10 minut co chwilę mieszając. To czas na dodanie kurczaka i ponowne duszenie na patelni. Gdy mięso nieco się podsmaży nadszedł moment na wlanie bulionu i mleczko kokosowe i dodać curry. Wymieszaj wszystko i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj kilka kropel soku z limonki i dopraw do smaku. Smacznego! Ja jak sugeruje zazwyczaj jem curry z ryżem, lecz warto też spróbować wersji z chlebkiem naan.
Do orientalnych dań takich jak curry świetnie sprawdzą się wina białe wytrawne i półwytrawne, a nawet słodkie! Słodycz wina niejednokrotnie pięknie kontrastuje z pikantnymi akcentami dania. Warto iść w niemieckie Rieslingi, Gewurztraminera z Alzacji czy Górnej Adygi, wina z francuskiej Jury a także Chardonnay z nowego świata. Świetnym pomysłem będzie też sparowanie takiego dania z różowym winem.