Dziś dau hu sot ca czyli jeden z najpopularniejszych wietnamskich przepisów na tofu, które uwielbiam jak zapewne wiedzą Ci, którzy regularnie czytają moje wpisy. To proste do przygotowania danie z którym z pewnością poradzą sobie wszyscy, ponieważ w tym wszystkim najtrudniejsze jest oczekiwanie na to aż zgęstnieje aromatyczny sos pomidorowo-czosnkowy i nie zjedzenie całego chrupiącego tofu nim umieści się ono w sosie.


Składniki: (na 2 porcje)
Na tofu:
- 250g tofu
- łyżeczka soli
- 500ml wody
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Na sos pomidorowy:
- 3 spore pomidory
- 300ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka czarnego pieprzu
- szczypta soli
- łodyga trawy cytrynowej (można zastąpić mieloną, wówczas kopiasta łyżeczka)
- 1-2 łyżki sosu sojowego
Dodatki:
- miska ryżu na osobę (na osobę 75g suchego ryżu)
- mała garść szczypiorku lub kolendry do posypania
Przygotowanie ryżu:
Wsyp ryż do dużej miski i zalej go wodą. Zamieszaj ryż dłonią, a następnie wylej wodę. Czas na „wyostrzanie ryżu”. Polega ono na usunięciu nadmiaru skrobi podczas płukania ziaren. Ułóż dłoń tak jakbyś trzymał/trzymała w niej piłkę i zanurz ją w ryżu, a następnie wykonuj okrężne ruchy (około 20 razy zataczając koło). Ponownie wlej wodę. Powinna zrobić się biała. Wylej ją i ponów „wyostrzanie”. Powtarzaj 3-4 razy aż woda w misce z ryżem będzie przezroczysta. „Wyostrzony ryż” odsącz na sicie i odstaw na około pół godziny. Następnie wsyp go do naczynia w którym będzie gotowany i zalej go wodą. Potrzebujesz jej około 215-225ml (w przypadku porcji na dwie osoby, w innym przypadku wielokrotność). Pozostaw ryż by wchłonął część wody. Przykryj garnek i doprowadź go do wrzenia na na średniej mocy palnika. Wówczas zmniejsz moc do minimum i gotuj ryż przez około 12-14 minut. Unikaj w tym czasie uchylania pokrywy naczynia. Po tym czasie zdejmij je z ognia i pozostaw na 10 minut. Dzięki temu ryż napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę. Następnie zdejmij pokrywkę i zamieszaj ryż aż do dna korzystając ze szpatułki. Uważaj by nie rozgnieść przy tym ziaren. Jeśli ziarna bardzo się kleją zwilż nieco szpatułkę.
Przygotowanie tofu:
Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy sól i sok z cytryny. Zaczynamy gotować. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy tofu i gotujemy całość przez 6-7 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i wyjmij tofu z wody. Odsącz je dokładnie. Gdy nieco ostygnie pokrój je na plastry i odsącz jeszcze każdy z nich na ręczniku papierowym. Po odsączeniu na patelni rozgrzej olej. Gdy się nagrzeje połóż na nim plastry tofu i smaż aż zarumienią się z każdej strony. Po zarumienieniu tofu z każdej strony zdejmij je z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
W międzyczasie zagotuj wodę do sparzenia skórek pomidorów. Gdy się zagotuje zalej nią umyte pomidory i zdejmij z nich skórki. Obrane pomidory pokrój na mniejsze części i odstaw do miski. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Ponownie rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć czosnek i smaż go do momentu zeszklenia. Wówczas dodaj pomidory i smaż całość przez 5-7 minut. Dodaj przyprawy, posiekaną trawę cytrynową (lub mielona) i wlej wodę. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1-2 łyżki sosu sojowego w zależności od poziomu słoności jaki preferujemy. Do powstającego sosu dodajemy także usmażone wcześniej tofu. Kontynuujemy gotowanie przez jeszcze 10-15 minut aż całość zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym ryżem posypując z wierzchu posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!