Kotlet po kijowsku z serem i pieczarkami z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i chrzanu.

Kotlet po kijowsku czy też De Volaille to znana i lubiana przez wielu alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Warto pamiętać, że polska nazwa, która kojarzyć się może z kuchnią francuska tak naprawdę nie ma z nią za dużo wspólnego. De Voaille w większości krajów nazywają się kotletami po kijowsku i to właśnie ze wschodu pochodzi to danie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka pszenna
  • 140g dobrze topiącego się żółtego sera (np. Gouda)
  • 500g pieczarek
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 800g ziemniaków
  • 50g masła
  • 100ml mleka
  • 4 średniej wielkości marchewek
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Gałka muszkatołowa

Umyj i pokrój pieczarki. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzuć pieczarki na patelnię. Smaż do zarumienienia. Schab opłucz i osusz. Pokrój na kotlety i rozbij je tłuczkiem. Posól i popieprz. Obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze kawałki i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Rozbij jajka do głębokiego talerza lub miseczki i roztrzep je. Przygotuj dwa talerze. Na pierwszy z nich nasyp trochę mąki, a na drugi bułkę tartą. Ustaw talerze w kolejności talerz z mąką, talerz lub miska z jajkiem, talerz z bułką tartą. Na rozbite kotlety wyłóż usmażone pieczarki i posyp żółtym serem. Pamiętaj by farsz nie był zbyt gruby i nie znajdował się zbyt blisko bocznych brzegów, ponieważ będzie wypadać podczas zwijania. Jeśli zostanie Ci trochę pieczarkowego farszu odłóż go do miseczki i wyłóż na puree ziemniaczane lub wykorzystaj w innym daniu. Zwiń je uważnie. Możesz sobie pomóc układając je na kawałku folii spożywczej. Zwinięte roladki umieszczaj po kolei w talerzu z mąką dokładnie je obtaczając, a później w talerzu z roztrzepanym jajkiem i na koniec w naczyniu z bułką tartą. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodaj tarty chrzan i majonez. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej trzy łyżki oleju na patelni. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wyłóż na patelnię obtoczone de voaille. Smaż na średniej mocy palnika po kilka minut z każdej strony, by usmażyły się w środku i nie przypaliły z zewnątrz. W międzyczasie w rondelku podgrzej mleko z masłem. Jeśli ziemniaki się ugotowały odcedź wodę i ponownie ustaw garnek na palniku by wyparowały ostatnie resztki wody. Pozostaw je na gazie na dosłownie minutę, uważaj by nie przypalić garnka. Przeciśnij jeszcze gorące ziemniaki przez praskę. Do ugniecionych ziemniaków dodaj rozpuszczone mleko z masłem, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatałową. Na talerz wyłóż porcję puree, de voaille’a i surówki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »