Delikatny, czekoladowy murzynek

Czekoladowy, pyszny, delikatny i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest murzynek, który ze względu na moje uwielbienie do kakao i czekolady zalicza się do panteonu moich ulubionych ciast.

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 250g masła
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli

Masło rozpuścić w rondelku i gdy stanie się płynne dodaj kakao, cukier i mleko i podgrzewaj jeszcze pół minuty dokładnie mieszając całość. Zdejmij z gazu i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do miski i wsyp proszek do pieczenia. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka odbij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka dodaj do ostygniętej masy i dokładnie wymieszaj. Nieco powstałej masy (mniej więcej pół szklanki) odlej do innego naczynia, gdyż posłuży za polewę. Pozostałą część za pomocą trzepaczki lub miksera zmieszaj z mąką. Gdy całość dokładnie się wymiesza dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy nieco przestygnie polej polewą i wstaw do lodówki by polewą zgęstniała. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »