Domowa pszenna Tortilla

Dziś przedstawiam przepis na domowe placki tortilla, które później możemy wypełnić naszym ulubionym farszem tworząc quesadille czy burrito. Gwarantuje, że jeśli raz ich spróbujecie nie będziecie już korzystać z gotowych, które można kupić w niemal każdym sklepie.

Składniki: (na około 10 placków)

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania blatu lub stolnicy
  • 2 łyżki smalcu lub masła czy oleju kokosowego w wersji wegetariańskiej/wegańskiej
  • szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli

Do miski przesiej mąkę i wsyp łyżeczkę soli. Dodaj gorąca wodę i roztopiony tłuszcz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez kilka minut do powstania jednolitego zwartego ciasta. Wówczas przełóż do miski i przykryj je ściereczką. Pozostaw na około pół godziny. Po tym czasie podziel je na 10-12 części. Pierwszy z nich rozwałkuj na blacie lub stolnicy oprószoną mąką na cienki okrągły placek. W międzyczasie rozgrzej suchą patelnię. Delikatnie przełóż na nią pierwszy placek i smaż je po około 25-30 sekund z każdej strony do momentu powstania pęcherzyków. W trakcie smażenia wałkuj drugi placek i powtarzaj do skończenia ciasta. Gotowe faszeruj swoim ulubionym nadzieniem. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Translate »