Domowe lody jeżynowe

Korzystając z miski jeżyn przywiezionych z działki przyrządziłem lody jeżynowe, które będą mnie ochładzać i zachwycać swoim smakiem w najbliższe popołudnia. Jeśli macie zatem trochę jeżyn i ochotę na coś chłodnego to bez zastanowienia je sobie przygotujcie.

Składniki na lody jeżynowe:

Składniki na bazę lodową:

  • 400ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej, przynajmniej kilka godzin w lodówce)
  • 5 żółtek
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 500g jeżyn
  • 50g cukru

Lody jeżynowe, przygotowanie:

Jeżyny umieść rondelku wraz z cukrem i zacznij podgrzewać mieszając bez przerwy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie, gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość przez kilka minut aż płyn się zredukuje. Wówczas zdejmij rondel z palnika i zmiksuj całość na gładką masę i pozostaw ją do ostygnięcia.

Mocno schłódź śmietankę kremówkę. Ubij ją na sztywno. Następnie umyj i wytrzyj trzepaczki. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Dwa białka odłóż do oddzielnej miseczki, ponieważ będą Ci potrzebne. Ubijaj żółtka długo aż masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta. Ponownie umyj i wytrzyj trzepaczki. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz wszystkie masy za pomocą łyżki. Dodaj schłodzoną masę jeżynową. Wymieszaj. Przelej do pojemnika w którym chcesz zamrozić lody. Pozostaw je w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Ja zazwyczaj robię je dzień przed planowanym zjedzeniem i rano są już dobre. Co około godzinę wyciągaj pojemnik z zamrażarki i mieszaj masę lodową od ścianek do środka, ponieważ przy ściankach będą się szybciej zamrażać. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się lody jeżynowe sprawdź inne moje wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »