Domowe lody o smaku solonego karmelu

Nie znam osoby, która nie lubi lodów. To chyba niemożliwe. Tak samo z solonym karmelem. Połączenie nieziemskie. Dziś podzielę się z Wami przepisem na lody o tym smaku do zrobienia w warunkach domowych bez maszynki

Składniki na solony karmel:

  • 200g cukru
  • 90g masła
  • 120ml śmietany kremówki
  • Łyżeczka soli

Składniki na bazę lodową:

  • 400ml śmietanki kremówki
  • 5 żółtek
  • 2 białka

Pokrój masło w kostki i odstaw na bok. Cukier wsyp do rondla lub garnka o grubym dnie. Najlepiej by nie było to czarne naczynie by lepiej obserwować zachodzące w nim zmiany. Podgrzewaj cukier drewnianą łyżką cały czas mieszając. Uważaj jednak by cukier nie przywierał do boków naczynia. Po kilkudziesięciu sekundach cukier zacznie się zbrylać, lecz po czasie zupełnie się roztopi. Wtedy dodaj kostki masła. Mieszaj energicznie by połączyć rozpuszczone masło z karmelem. Dodaj śmietanę kremówkę. Rób to ostrożnie i powoli, ponieważ sos zacznie się pienić. Dodaj sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj przez około minutę. Pozostaw do ostygnięcia. Wtedy zgęstnieje.

Mocno schłódź śmietankę kremówkę. Ubij ją na sztywno. Umyj i osusz trzepaczki. Oddziel białka od żółtek. Dwa białka odłóż do oddzielnej miseczki, ponieważ będą Ci potrzebne. Ubijaj żółtka długo aż masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta. Umyj i osusz trzepaczki. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz wszystkie masy za pomocą łyżki. Dodaj schłodzony solony karmel. Wymieszaj. Przelej do pojemnika w którym chcesz zamrozić lody. Pozostaw je w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Ja zazwyczaj robię je dzień przed planowanym zjedzeniem i rano są już dobre. Co trzy godziny wyciągaj pojemnik z zamrażarki i mieszaj masę lodową od ścianek do środka, ponieważ przy ściankach będą się szybciej zamrażać. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »