Jeśli są tu fani marcepanu to dziś mam coś dla nich. Konkretniej przepis na domową masę marcepanową, która jest pyszna w wersji solo, ale często bywa także składnikiem cukierków, batoników, mas do ciast, drożdżówek czy rogali.

Składniki: (na około 220g marcepanu
- 100g migdałów
- 100g cukru pudru
- 50ml likieru amaretto
Migdały zalej wrzątkiem i pozostaw w nim na około 5 minut. Po tym czasie spróbuj zdjąć z nich skórkę. Jeśli nie będzie schodzić poczekaj kolejne 5 minut. Obrane migdały wysusz. Zmiel je kilkukrotnie do momentu aż sypkie migdały zaczną robić się tłuste. Do zmielonych migdałów, które puściły nieco olejku migdałowego dodaj cukier puder i likier amaretto.Całość dokładnie wymieszaj i zagniataj do momentu uzyskania jednolitej zwartej masy. Uformuj z niej pożądany kształt i wstaw do lodówki na około godzinę by całość zastygła. Smacznego!
[…] 100g masy marcepanowej (Kliknij w nazwę po przepis na domową masę marcepanową) […]