Domowy Marcepan

Jeśli są tu fani marcepanu to dziś mam coś dla nich. Konkretniej przepis na domową masę marcepanową, która jest pyszna w wersji solo, ale często bywa także składnikiem cukierków, batoników, mas do ciast, drożdżówek czy rogali.

Składniki: (na około 220g marcepanu

  • 100g migdałów
  • 100g cukru pudru
  • 50ml likieru amaretto

Migdały zalej wrzątkiem i pozostaw w nim na około 5 minut. Po tym czasie spróbuj zdjąć z nich skórkę. Jeśli nie będzie schodzić poczekaj kolejne 5 minut. Obrane migdały wysusz. Zmiel je kilkukrotnie do momentu aż sypkie migdały zaczną robić się tłuste. Do zmielonych migdałów, które puściły nieco olejku migdałowego dodaj cukier puder i likier amaretto.Całość dokładnie wymieszaj i zagniataj do momentu uzyskania jednolitej zwartej masy. Uformuj z niej pożądany kształt i wstaw do lodówki na około godzinę by całość zastygła. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Translate »