Donkkaseu, koreański kotlet schabowy

Donkkaseu to koreańska wersja kotleta z wieprzowego schabu. Koreańczycy zaczerpnęli to danie od Japończyków, którzy smażą swoje tonkatsu i lekko je przerabiając stworzyli swoją wersję. Japończycy z kolei ściągnęli swoje kotlety nawiązując do tych jakie jadamy w Europie. Podaje się je z ryżem, poszatkowaną kapustą pekińską na którą nakłada się nieco mieszanki ketchupu, majonezu oraz cukru, oprócz tego kładąc na stole inne przystawki, w tym także przeróżne rodzaje kimchi. Samego kotleta również polewa się specjalnie przygotowanym sosem. Często usmażone kotlety przed podaniem i polaniem sosem kroi się w paski. Nie jest to jednak obowiązkowe.

Donkkaseu

Składniki: (na 4 porcje)

  • 500g schabu wieprzowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1-1,5 szklanki koreańskiej panierki ppanggaru (do zakupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub do zastąpienia panko)
  • olej do smażenia

Na sos do donkkaseu:

  • 150ml bulionu
  • 50ml ketchupu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka sosu worchestershire
  • łyżeczka mąki

Dodatkowo:

  • porcja ugotowanego ryżu dla każdej osoby
  • pół główki średniej kapusty pekińskiej

na sos do kapusty:

  • 100ml majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka cukru

Donkkaseu, przygotowanie:

Przygotowanie kotleta donkaseu:

Schab pokrój na plastry. Rozbij go tłuczkiem by kotlety były cieńsze. Oprósz je solą i pieprzem. Następnie przygotuj cztery talerze. Na pierwszy wsyp trochę mąki. Do drugiego wbij jajka i roztrzep je. Na trzeci wsyp panierkę. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku i w panierce tak by dokładnie obkleiła całą powierzchnię Twojego kotleta. Usmaż je na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru z obu stron. Koreańczycy zwykle robią to w głębokim tłuszczu.

Przygotowanie sosu:

By przygotować sos umieść masło w rondelku i roztop je. W międzyczasie wymieszaj wszystkie jego pozostałe składniki. Gdy masło się roztopi przelej powstałą mieszankę do płynnego masła i podgrzewaj całość. Od momentu wrzenia zmniejsz nieco moc palnika i gotuj całość około 8-10 minut aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie kapusty pekińskiej:

Kapustę pekińską opłucz i osusz. Następnie posiekaj ją drobno i odstaw. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez z ketchupem i cukrem by stworzyć sos, który nałożysz na kapustę.

Ułóż donkkaseu na talerzu, jeśli chcesz możesz pokroić go w paski. Nałóż porcję ugotowanego ryżu oraz kapustę pekińską. Na poszatkowaną kapustę nałóż nieco sosu majonezowego, a kotlet polej drugim sosem, który przygotowywałaś/eś w rondelku. Jeśli chcesz możesz podać na stół lub dołożyć na talerz jeszcze porcje swojego ulubionego kimchi. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się kotlety donkkaseu sprawdź także inne wpisy z koreańskimi przepisami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »