Donkkaseu to koreańska wersja kotleta z wieprzowego schabu. Koreańczycy zaczerpnęli to danie od Japończyków, którzy smażą swoje tonkatsu i lekko je przerabiając stworzyli swoją wersję. Japończycy z kolei ściągnęli swoje kotlety nawiązując do tych jakie jadamy w Europie. Podaje się je z ryżem, poszatkowaną kapustą pekińską na którą nakłada się nieco mieszanki ketchupu, majonezu oraz cukru, oprócz tego kładąc na stole inne przystawki, w tym także przeróżne rodzaje kimchi. Samego kotleta również polewa się specjalnie przygotowanym sosem. Często usmażone kotlety przed podaniem i polaniem sosem kroi się w paski. Nie jest to jednak obowiązkowe.

Składniki: (na 4 porcje)
- 500g schabu wieprzowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
- mąka
- 1-1,5 szklanki koreańskiej panierki ppanggaru (do zakupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub do zastąpienia panko)
- olej do smażenia
Na sos do donkkaseu:
- 150ml bulionu
- 50ml ketchupu
- 2 łyżki masła
- łyżka sosu worchestershire
- łyżeczka mąki
Dodatkowo:
- porcja ugotowanego ryżu dla każdej osoby
- pół główki średniej kapusty pekińskiej
na sos do kapusty:
- 100ml majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka cukru
Donkkaseu, przygotowanie:
Przygotowanie kotleta donkaseu:
Schab pokrój na plastry. Rozbij go tłuczkiem by kotlety były cieńsze. Oprósz je solą i pieprzem. Następnie przygotuj cztery talerze. Na pierwszy wsyp trochę mąki. Do drugiego wbij jajka i roztrzep je. Na trzeci wsyp panierkę. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku i w panierce tak by dokładnie obkleiła całą powierzchnię Twojego kotleta. Usmaż je na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru z obu stron. Koreańczycy zwykle robią to w głębokim tłuszczu.
Przygotowanie sosu:
By przygotować sos umieść masło w rondelku i roztop je. W międzyczasie wymieszaj wszystkie jego pozostałe składniki. Gdy masło się roztopi przelej powstałą mieszankę do płynnego masła i podgrzewaj całość. Od momentu wrzenia zmniejsz nieco moc palnika i gotuj całość około 8-10 minut aż sos zgęstnieje.
Przygotowanie kapusty pekińskiej:
Kapustę pekińską opłucz i osusz. Następnie posiekaj ją drobno i odstaw. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez z ketchupem i cukrem by stworzyć sos, który nałożysz na kapustę.
Ułóż donkkaseu na talerzu, jeśli chcesz możesz pokroić go w paski. Nałóż porcję ugotowanego ryżu oraz kapustę pekińską. Na poszatkowaną kapustę nałóż nieco sosu majonezowego, a kotlet polej drugim sosem, który przygotowywałaś/eś w rondelku. Jeśli chcesz możesz podać na stół lub dołożyć na talerz jeszcze porcje swojego ulubionego kimchi. Smacznego!