Dziś dorada z grilla. Przygotowałem ją w lekki, śródziemnomorski sposób. Co to oznacza? Natarłem ją solą morską i oliwą, nie szczędząc także przy tym rozmarynu. Tak samo przyrządzić można każdą inną rybę, więc jeśli nie możecie akurat dostać dorady to śmiało ją zastąpcie.

Dorada z grilla

Składniki:

  • dorada
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska

Na sos:

  • 80ml oliwy
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina lub soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek pietruszki
  • szczypta rozmarynu
  • opcjonalnie nieco koperku
  • szczypta soli morskiej

Dorada z grilla, przygotowanie:

Opłukaną i osuszoną rybę natrzyj dokładnie solą morską, a następnie oliwą i rozmarynem. Tak przygotowaną umieść na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej jeśli przyrządzasz rybę w domu. Grilluj ją przez około 5-6 minut na stronę nie odrywając jej jednak co chwilę tak by skóra ryby nie przywierała. Gdy będzie gotowa bez problemu odejdzie nie rozrywając się. W trakcie grillowania możesz kilkukrotnie posmarować ją oliwą.

Tak przygotowana dorada najlepiej smakować będzie z prostym sosem na bazie oliwy. By go przygotować obierz i drobno posiekaj czosnek. Posiekaj także zieleninę. Oliwę, wino lub sok z cytryny, szczyptę soli morskiej, a także posiekane zioła i czosnek umieść w jednym naczyniu i wymieszaj ze sobą. Świetnym dodatkiem będzie też blitva z ziemniakami na którą przepis znajdziecie klikając w to zdanie.

Jeśli spodobała Ci się dorada z grilla sprawdź inne moje wpisy z przepisami na ryby.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »