Dziś dorada z grilla. Przygotowałem ją w lekki, śródziemnomorski sposób. Co to oznacza? Natarłem ją solą morską i oliwą, nie szczędząc także przy tym rozmarynu. Tak samo przyrządzić można każdą inną rybę, więc jeśli nie możecie akurat dostać dorady to śmiało ją zastąpcie.

Składniki:
- dorada
- 4 łyżki oleju roślinnego
- kilka gałązek rozmarynu
- sól morska
Na sos:
- 80ml oliwy
- 3 łyżki białego wytrawnego wina lub soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek pietruszki
- szczypta rozmarynu
- opcjonalnie nieco koperku
- szczypta soli morskiej
Dorada z grilla, przygotowanie:
Opłukaną i osuszoną rybę natrzyj dokładnie solą morską, a następnie oliwą i rozmarynem. Tak przygotowaną umieść na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej jeśli przyrządzasz rybę w domu. Grilluj ją przez około 5-6 minut na stronę nie odrywając jej jednak co chwilę tak by skóra ryby nie przywierała. Gdy będzie gotowa bez problemu odejdzie nie rozrywając się. W trakcie grillowania możesz kilkukrotnie posmarować ją oliwą.
Tak przygotowana dorada najlepiej smakować będzie z prostym sosem na bazie oliwy. By go przygotować obierz i drobno posiekaj czosnek. Posiekaj także zieleninę. Oliwę, wino lub sok z cytryny, szczyptę soli morskiej, a także posiekane zioła i czosnek umieść w jednym naczyniu i wymieszaj ze sobą. Świetnym dodatkiem będzie też blitva z ziemniakami na którą przepis znajdziecie klikając w to zdanie.
Jeśli spodobała Ci się dorada z grilla sprawdź inne moje wpisy z przepisami na ryby.