Drożdżówki z konfiturą porzeczkową to jeden z pomysłów na wykorzystanie tego owocowego przetworu. Jako, że w moim domu drożdżówki cieszą się dużym uznaniem to często przyrządza się ich różne wersje. Tym razem padło na „ślimaczki” z porzeczkową konfiturą z wierzchu polane lukrem. Znikały szybciej niż się pojawiły.
Składniki: (na około 12 sztuk)
Na drożdżówki:
- 300g mąki pszennej + nieco dodatkowej mąki do podsypania blatu lub stolnicy
- 10g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 50g masła
- jajko + roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki konfitury porzeczkowej (na przykład z mojego przepisu)
Na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- mniej więcej 1-1,5 łyżki wody
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Drożdżówki z konfiturą porzeczkową, przygotowanie:
Przygotowanie ciasta na drożdżówki:
Mleko wraz z łyżką cukru podgrzej do około 30 stopni Celsjusza i dodaj do niego pokruszone drożdże i łyżkę z przygotowanej mąki. Wymieszaj całość i odstaw na 10 minut. W międzyczasie podgrzej masło by uzyskało płynną postać i odstaw je do ostygnięcia. Następnie pozostałą mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli, cukier oraz rozbite, roztrzepane jajko. Gdy masło ostygnie, a rozczyn wyrośnie dodaj je do mąki i wymieszaj, a następnie zagnieć całość tak by uzyskać gładkie i jednolite ciasto w razie potrzeby dodając jeszcze nieco mąki. Gdy będzie gotowe odstaw je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę.
Składanie i pieczenie drożdżówek:
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na blacie lub stolnicy podsypanym mąką tak by placek był miał mniej więcej 7-8mm grubości, a jego dłuższy bok był około 2 razy dłuższy od krótszego. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj konfiturę porzeczkową i zwiń. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie pokrój je na plastry tworząc drożdżówki „ślimaki”. Odstające kawałki ciasta możesz odkładać pod spód. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około kwadrans by wyrosły. Po tym czasie przed wstawieniem ich do pieczenia posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Wówczas wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut aż ładnie się zarumienią.
Lukrowanie:
Gdy wyjęte drożdżówki nieco przestygną możesz ozdobić je lukrem. W tym celu wymieszaj pół szklanki cukru pudru z łyżką, a w razie potrzeby jeszcze odrobiną wody by uzyskać gesty lukier. Jeśli chcesz możesz dodać także kilka kropel soku z cytryny by lukier był lekko kwaskowaty. Tak przygotowanym lukrem ozdób drożdżówki według upodobania i poczekaj aż zastygnie na bułeczkach.
Smacznego!