Chłodniejsze dni powodują, że nieco zmieniamy nasze jadłospisy. W zawiązku z tym jednym z takich objawień w moim domu  był drożdżowy kulebiak z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Najczęściej przygotowuje się go na Wigilię, ale jeśli lubimy takie dania to dlaczego nie robić ich także z innych okazji?

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 16x35cm)

Na ciasto drożdżowe:

  • 400g mąki pszennej
  • 250ml mleka + łyżka mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 35g masła
  • jajko + żółtko do posmarowania
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • olej do wysmarowania blaszki

Na farsz z kapusty i grzybów:

  • 300g kiszonej kapusty
  • 300g suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka kminku
  • szczypta majeranku

Przygotowanie farszu:

Suszone grzyby zalej wodą około 3-4 cm powyżej ich poziomu i odstaw do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę z grzybów do naczynia. Przyda się do gotowania kapusty. Odsączone grzyby Pokrój na mniejsze części. Odstaw na bok. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. W garnku rozgrzej olej i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zeszklij na nim cebulę. Odciśnij kapustę i dodaj ją do cebuli. Dodaj przyprawy, posiekane namoczone grzyby i wodę z moczenia grzybów. Całość przemieszaj i przykryj garnek. Duś przez około 2 godziny na małej mocy palnika aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby wlej jeszcze nieco wody.

Przygotowanie ciasta:

Mleko podgrzej do około 30 stopni Celsjusza. Dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i trzy łyżki z przygotowanej mąki. Całość wymieszaj, a następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 minut.W innym rondelku rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko i gdy przestygnie rozpuszczone masło oraz po upływie czasu rozczyn. Całość wymieszaj i wyrób w jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż je na oprószony mąką blat lub stolnicę. Rozwałkuj go na placek o maksymalnej długości blaszki. Na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz zostawiając mały margines z każdej strony. Całość zwiń w rulon, dokładnie sklej końcówki i przełóż do blaszki natartej olejem. Przełożony rulon posmaruj roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka i posyp kminkiem. Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »