Chłodniejsze dni powodują, że nieco zmieniamy nasze jadłospisy. W zawiązku z tym jednym z takich objawień w moim domu był drożdżowy kulebiak z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Najczęściej przygotowuje się go na Wigilię, ale jeśli lubimy takie dania to dlaczego nie robić ich także z innych okazji?

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 16x35cm)
Na ciasto drożdżowe:
- 400g mąki pszennej
- 250ml mleka + łyżka mleka
- 20g świeżych drożdży
- 35g masła
- jajko + żółtko do posmarowania
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- olej do wysmarowania blaszki
Na farsz z kapusty i grzybów:
- 300g kiszonej kapusty
- 300g suszonych grzybów
- cebula
- 3 łyżki oleju
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka kminku
- szczypta majeranku
Przygotowanie farszu:
Suszone grzyby zalej wodą około 3-4 cm powyżej ich poziomu i odstaw do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę z grzybów do naczynia. Przyda się do gotowania kapusty. Odsączone grzyby Pokrój na mniejsze części. Odstaw na bok. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. W garnku rozgrzej olej i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zeszklij na nim cebulę. Odciśnij kapustę i dodaj ją do cebuli. Dodaj przyprawy, posiekane namoczone grzyby i wodę z moczenia grzybów. Całość przemieszaj i przykryj garnek. Duś przez około 2 godziny na małej mocy palnika aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby wlej jeszcze nieco wody.
Przygotowanie ciasta:
Mleko podgrzej do około 30 stopni Celsjusza. Dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i trzy łyżki z przygotowanej mąki. Całość wymieszaj, a następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 minut.W innym rondelku rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko i gdy przestygnie rozpuszczone masło oraz po upływie czasu rozczyn. Całość wymieszaj i wyrób w jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż je na oprószony mąką blat lub stolnicę. Rozwałkuj go na placek o maksymalnej długości blaszki. Na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz zostawiając mały margines z każdej strony. Całość zwiń w rulon, dokładnie sklej końcówki i przełóż do blaszki natartej olejem. Przełożony rulon posmaruj roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka i posyp kminkiem. Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Smacznego!