Dziś pomysł jak wykorzystać dojrzałe kimchi w inny sposób niż robienie przepysznej zupy kimchi jigae. Dubu kimchi to koreański przepis na smażone kimchi z dodatkami i blanszowanym tofu, które łagodzi jego smak. To pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu danie, które każdy jest w stanie przygotować. Tu akurat w wydaniu wege, lecz jeśli lubicie mięso to Koreańczycy zwykle przyrządzają je jeszcze z mielona wieprzowiną lub boczkiem. Jeśli uważacie, że to tylko przystawka, która się nie najecie to śmiało ugotujcie do tego miskę ryżu.

Składniki: (na 2 porcje)

Przygotowanie:

Odetnij szczypiorek od cebuli. Część posiekaj drobno, a część odstaw do wykorzystania później i posypania po wierzchu. Cebulę posiekaj dość drobno. Posiekane składniki, a także pastę gochujang, sos sojowy, starty imbir oraz cukier do kimchi. Wymieszaj całość i pozostaw na około kwadrans. W międzyczasie w garnku zagotuj mniej więcej 3-4 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i wrzuć tofu. Gotuj je przez około 5 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Wyjmij tofu z wody i odstaw je do ostygnięcia. Zajmij się kimchi. W tym celu na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Gdy nieco się rozgrzeje wrzuć kimchi z dodatkami i smaż całość przez około 5-7 minut aż niemal cały płyn odparuje. Mieszaj co chwilę. W międzyczasie pokrój tofu na plastry i ułóż je na talerzu tworząc coś w rodzaju pierścienia. Gdy kimchi się usmaży wyłóż je do środka. Posyp sezamem i pozostałym posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »