Eliopsomo to jeden z moich ulubionych dodatków do greckich przekąsek przy których przydaje się pieczywo. To grecki drożdżowy chleb wypełniony oliwkami, serem feta i pachnącym w całej kuchni suszonym oregano i rozmarynem. Zresztą mi smakuje on tak bardzo, że nie musiałbym mieć do niego żadnych przekąsek i wystarczyłaby tylko dobra oliwa.


Składniki:
Na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 15g drożdży
- około szklanka wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie chleba:
- 200g oliwek (u mnie czarnych)
- łyżka oregano
- garść suszonego rozmarynu
- 125g sera feta
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do ciepłej wody. Wymieszaj je i pozostaw na chwilę. W międzyczasie do miski przesiej mąkę. Dodaj sól i cukier. Całość wymieszaj. Na środku mąki zrób wgłębienie. Wlej do niego oliwę oraz wodę z drożdżami. Wymieszaj i zagnieć ciasto ręką do momentu aż będzie jednolite. W razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę wody lub wsyp nieco mąki. Wyrobione przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat lub stolnice oprószone mąką. Rozwałkuj je na płaski okręg. Posyp przyprawami i pokruszoną fetą i ułóż oliwki. Ponownie zagnieć ciasto, tym razem tak by wszystkie składniki znalazły się w środku. Gotowe ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do około 180 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu piecz Eliopsomo przez około 30 minut.
Smacznego! Kali orexi!