Empanada gallega de verduras to pyszna zapiekanka pochodząca z hiszpańskiej Galicji. Będąc w tym hiszpańskim regionie znaleźć można ją w niemal każdym barze czy restauracji serwującej miejscowe dania. Nie musi to być też empanada de verduras co oznacza empanadę z warzyw. Popularne są także wersje mięsne lub z tuńczyka. Ja tym razem przygotowałem jednak moją ulubioną wersję z warzywami.

Składniki: (forma około 20x30cm)

Na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • jajko
  • 150ml oliwy
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie szczypta słodkiej wędzonej papryki

Nadzienie:

  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • por
  • 2-3 papryki (można mieszać kolory)
  • 3 pomidory
  • bakłażan
  • marchewka
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • opcjonalnie łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • oliwa do posmarowania naczynia
  • jajko

Empanada przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiej do miski. Jeśli chcesz nadać ciastu paprykowy posmak dodaj szczyptę wędzonej słodkiej papryki. Jeśli nie dodaj jedynie sól. Następnie dodaj jajko i masło w temperaturze pokojowej. Wlej także wino i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto do momentu będzie miało zwartą, jednolitą formę. Wówczas owiń je w folię i odstaw na około pół godziny do lodówki aż odpocznie.

Przygotowanie nadzienia:

Na początku zajmij się warzywami. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę. Odkrój ciemną część pora i korzeń. Przekrój go na pół i dokładnie umyj, także w środku. Następnie posiekaj go w półplasterki. Marchewkę oskrob, umyj i zetrzyj na tarce. Pomidory umyj, natnij ich skórkę i sparz wrzątkiem. Następnie zdejmij skórę i pokrój pomidory w kostkę i odstaw je na później. Na koniec przygotowania warzyw. Umyj paprykę i bakłażan. Następnie pokrój je w kostkę. Bakłażana dodatkowo oprósz solą.

Jeśli wszystkie warzywa są gotowe możesz przygotować nadzienie. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je, a następnie dodaj pora i marchewkę. Smaż razem przez minutę. Wówczas dodaj paprykę i bakłażana. Podsmażaj całość mieszając przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Podsmażaj całość przez kilka minut aż nadzienie będzie dość gęste co jakiś czas mieszając zawartość patelni.

Składanie i pieczenie empanady:

Gdy ciasto odpocznie podziel je na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3. Najpierw weź tę większą. Rozwałkuj ją cienko tak by dopasować ją do spodu i boków naczynia żaroodpornego w którym zapiekać będziesz empanadę. Przed wyłożeniem ciasta posmaruj ścianki i spód naczynia oliwą. Wówczas wyłóż ciasto, a na nie nadzienie. Następnie rozwałkuj mniejszą część ciasta tak by ułożyć je na wierzchu. Sklej boki ciasta tak by stworzyć falbankę. Jeśli masz go nieco za dużo możesz odrobinę ściąć tak by stworzyć jakieś wzorki na wierzch. Gotową empanadę posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw ją do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się empanada gallega de verduras to sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni hiszpańskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »