Ensalada de fuet y nueces, katalońska sałatka z kiełbasą fuet

Ensalada de fuet to jedno z kulinarnych zastosowań na katalońską kiełbąsę fuet, która w ostatnich latach nabrała sporej popularności w polskich dyskontach i marketach. W przeciwieństwie do innej popularnej kiełbasy pochodzącej z Hiszpanii czyli Chorizo nie jest ona składnikiem tak wielu przepisów. Zwykle stosuje się ją jako część deski tamtejszych mięs oraz jako składnik małych tapasów (sam zresztą kiedyś umieściłem tu przepis na croquetas de fuet). Ja jednak lubię wykorzystać ją jako składnik prostej, lecz pysznej sałatki.

Składniki:

  • garść rukoli
  • 50g kiełbasy fuet
  • garść orzechów włoskich
  • mała cebula (ja używam czerwonej)
  • oliwa
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej
  • opcjonalnie nieco sera najlepiej koziego o orzechowym posmaku

Przygotowanie ensalada de fuet:

Rukole opłukaj, osusz i umieść w misce. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Kiełbasę fuet pokrój w cienkie plastry. Pokrojoną cebulę, fuet i garść orzechów dodaj do rukoli. Wymieszaj całość. Przygotowaną sałatkę polej z wierzchu oliwą. Możesz również oprószyć ją solą morską lub serem.

Jeśli spodobała Ci się ensalada de fuet sprawdź inne moje wpisy dotyczące kuchni hiszpańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »