Dziś zapraszam na jedno z dań kuchni Tex-Mex czyli Fajitas. Jego przygotowanie polega na pokrojeniu mięsa oraz papryki w paski, a następnie podsmażeniu go i podaniu z ewentualnymi dodatkami na tortill. Tradycyjnie mięsem, które wybierało się do przygotowanie fajitas była wołowina. Później jednak zaczęto uchylać się od tego i wprowadzano użycie innych rodzajów mięs jak wieprzowina, kurczak czy nawet krewetek. Najpopularniejszą wersją jest jednak kurczak i to właśnie z kurczakiem przygotowałem swoje fajitas, które właśnie Wam prezentuje. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej lub tex-mexu to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki:

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • cebula
  • limonka
  • 2 łyżeczki chilli
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów
  • papryczka chilli
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania:

Przygotowanie:

Przygotowanie fajitas:

Sparz limonkę, a następnie zetrzyj jej skórę i wrzuć do miski, a po chwili wyciśnij do niej także sok z limonki. Dodaj cukier i pozostałe przyprawy. Następnie pokrój piersi kurczaka w paski i wrzuć je do miski z marynatą. Obtocz w niej mięso i odstaw na 30-40 minut. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Umyj także papryki, przekrój je na pół i wydrąż gniazda nasienne, a następnie także pokrój je w paski. Po upłynięciu czasu marynowania na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dodaj kurczaka i kontynuuj smażenie przez 5-6 minut by dokładnie obsmażyć kurczaka co jakiś czas go mieszając. Na koniec dodaj paprykę, wymieszaj całość i smaż razem przez kolejne 4-5 minut.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Pomidory umyj, natnij ich skórki i sparz je. Zdejmij skórki i pokrój pomidory w kostkę i odstaw na bok. Umyj także papryczkę chilli, a następnie przekrój ją na pół, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój drobno. Przygotuj także czosnek obierając go i drobno siekając. Jeśli wszystko będzie przygotowane w rondelku rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć czosnek i chilli. Podsmażaj je do zeszklenia czosnku. Wówczas dodaj pomidory i przyprawy i duś całość aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wówczas zmiksuj sos by był gładki.

Podanie fajitas:

Na usmażone tortille nałóż nieco sosu, a następnie nałóż porcję fajitas. Jeśli chcesz dodaj też inne dodatki jak śmietana czy guacamole. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na fajitas zapraszam Cię po inne moje wpisy dotyczące kuchni meksykańskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »