Dziś zapraszam na jedno z dań kuchni Tex-Mex czyli Fajitas. Jego przygotowanie polega na pokrojeniu mięsa oraz papryki w paski, a następnie podsmażeniu go i podaniu z ewentualnymi dodatkami na tortill. Tradycyjnie mięsem, które wybierało się do przygotowanie fajitas była wołowina. Później jednak zaczęto uchylać się od tego i wprowadzano użycie innych rodzajów mięs jak wieprzowina, kurczak czy nawet krewetek. Najpopularniejszą wersją jest jednak kurczak i to właśnie z kurczakiem przygotowałem swoje fajitas, które właśnie Wam prezentuje. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej lub tex-mexu to zapraszam w głąb wpisu po przepis.
Składniki:
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- cebula
- limonka
- 2 łyżeczki chilli
- łyżeczka oregano
- łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
Sos pomidorowy:
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów
- papryczka chilli
- łyżeczka oregano
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta soli
Dodatkowo do podania:
- 8 pszennych tortilli (na przykład z mojego przepisu)
- opcjonalnie kwaśna śmietana
- opcjonalnie guacamole
- nieco kolendry
Przygotowanie:
Przygotowanie fajitas:
Sparz limonkę, a następnie zetrzyj jej skórę i wrzuć do miski, a po chwili wyciśnij do niej także sok z limonki. Dodaj cukier i pozostałe przyprawy. Następnie pokrój piersi kurczaka w paski i wrzuć je do miski z marynatą. Obtocz w niej mięso i odstaw na 30-40 minut. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Umyj także papryki, przekrój je na pół i wydrąż gniazda nasienne, a następnie także pokrój je w paski. Po upłynięciu czasu marynowania na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dodaj kurczaka i kontynuuj smażenie przez 5-6 minut by dokładnie obsmażyć kurczaka co jakiś czas go mieszając. Na koniec dodaj paprykę, wymieszaj całość i smaż razem przez kolejne 4-5 minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Pomidory umyj, natnij ich skórki i sparz je. Zdejmij skórki i pokrój pomidory w kostkę i odstaw na bok. Umyj także papryczkę chilli, a następnie przekrój ją na pół, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój drobno. Przygotuj także czosnek obierając go i drobno siekając. Jeśli wszystko będzie przygotowane w rondelku rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć czosnek i chilli. Podsmażaj je do zeszklenia czosnku. Wówczas dodaj pomidory i przyprawy i duś całość aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wówczas zmiksuj sos by był gładki.
Podanie fajitas:
Na usmażone tortille nałóż nieco sosu, a następnie nałóż porcję fajitas. Jeśli chcesz dodaj też inne dodatki jak śmietana czy guacamole. Smacznego!