Dziś w pierwszym wpisie po przerwie wielkanocnej zapraszam do Grecji po fakes. Jest to zupa z soczewicy, a zarazem jedna ze sztandarowych zup w tym kraju. i to ona jest podstawą tej zupy. Oprócz niej dodaje się sporą dawkę pomidorów marchewek, cebuli i czosnku. Po dodaniu jeszcze aromatycznych ziół całość daje naprawdę smaczne i aromatyczne połączenie.

Składniki: (na około 4-5 porcji)
- 400g zielonej lub brązowej soczewicy
- 80ml oliwy
- 600g pomidorów
- 3 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 białe cebule
- 8 ząbków czosnku
- łyżka oregano
- pęczek świeżej pietruszki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu
- łyżeczka cukru
- 30ml czerwonego octu winnego
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wsyp soczewicę i gotuj ją przez 2-3 minuty. Następnie przecedź ją na sutki i przelej zimną wodą. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je na mniejsze kawałki i odłóż na bok. Następnie oskrob marchewkę, umyj ją i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Gdy nieco się rozgrzeje wrzuć cebule, a po chwili także czosnek. Gdy się zeszklą dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Wówczas wlej około 1,5l wody i dodaj wszystkie zioła oraz cukier i ocet winny. Zacznij gotować całość. Następnie natnij skórę pomidorów w kilku miejscach i sparz je wrzątkiem. Zdejmij skórę i pokrój pomidorowy w kostkę. Po chwili wrzuć je do zupy. Gotuj całość przez 10-15 minut.
Następnie dodaj soczewicę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 30-40 minut do momentu aż soczewica zmięknie. Jeśli całość będzie zbyt gęsta możesz dodaj jeszcze nieco wody. Finalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Po nalaniu do misek posyp ją posiekaną natką pietruszki, a jeśli chcesz możesz ją jeszcze skropić po wierzchu odrobiną oliwy i octu winnego. Smacznego!