Jeśli miałbym wybrać danie, które jem zbyt rzadko to zdecydowanie będzie to fasolka po bretońsku. Jest smaczna, tania, prosta w przygotowaniu, a mimo to pojawia się na moim stole jedynie kilka razy w roku. Obiecuję zatem poprawę i zapraszam do dalszej części wpisu. Ta konkretna wersja jest na fasolkę z mięsem. Jeśli go nie jesz lub masz ochotę na fasolkę po bretońsku bez mięsa zapraszam Cię do innego wpisu. By się tam przenieść kliknij podświetlony tekst.

Składniki (około 6 porcji)
- 3 szklanki fasoli jaś (ja do fasoli po bretońsku zwykle używam mniejszej wersji „Jasia” zwanej „Jaś mały” lub „Jaś karłowy”)
- 300g kiełbasy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500g przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka liści laurowych (5-6)
- kilka ziaren ziela angielskiego (5-6)
- kilka ziaren czarnego pieprzu (3-4)
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżeczka majeranku
- szczypta lubczyku
- szczypta kminku
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka oleju
Dzień przed gotowaniem, wieczorem wsyp fasolę do dużego garnka i zalej ją wodą. Pozostaw by się moczyła przez całą noc. Fasola zwiększy swoją objętość. Następnego dnia odlej wodę i wlej nową mniej więcej na 3-4 palce powyżej poziomu fasoli. Zagotuj na dużym ogniu po czym zmniejsz moc palnika mniej więcej do połowy, przykryj garnek i gotuj około godzinę. Po tym czasie sprawdź czy fasola jest już miękka. Jeśli tak możesz iść dalej, jeśli nie poczekaj jeszcze kilka minut. W międzyczasie kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż ją do zarumienienia. W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Pokrój je drobno i gdy kiełbasa zacznie się zarumieniać dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj do zeszklenia. Gdy fasola jest miękka dodaj je i przyprawy oraz pomidory do fasoli i duś jeszcze 20-30 minut. Podawaj z pieczywem. Ja co prawda musiałem zjeść talerz od razu po ugotowaniu, ale pamiętaj, że najlepsza jest na drugi dzień!. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!