Jeśli znudziła się fasolka szparagowa z bułką tartą to warto jako alternatywę przygotować fasolkę z boczkiem. To proste i szybkie danie, który świetnie posłuży jako przekąska, a przy nieco większej porcji może posłużyć za szybki obiad.

Składniki: (na około 3 porcje)
- 600g fasolki szparagowej
- 250g boczku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Fasolka szparagowa z boczkiem, przygotowanie:
Odetnij końcówki fasoli szparagowej, a po chwili ją umyj. Następnie ugotuj ją do miękkości. Młoda fasolka gotuje się dość szybko i wystarczy 5-7 minut. Nieco starsza gotuje się 10-15 minut. Gdy się ugotuje odcedź ją. W międzyczasie. Wówczas dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku i fasolkę. Wymieszaj całość dokładnie by fasolka dokładnie obtoczyła się nieco w kostkach skwarków z boczku i wytopionym tłuszczu. Smacznego!