Dziś serwuje Focaccia con Patate e Rosmarino czyli Foccaccie pochodzącą z południowych Włoch, z Apulii. Najbardziej popularną focaccią w tamtym regionie jest zdecydowanie focaccia barese, ale moją ulubioną zdecydowanie jest właśnie ta, którą dziś prezentuję. Jej dodatkami są ziemniaki, rozmaryn, oliwa i sól morska, które zapewniają cudowne zapachy rozchodzące się po całym domu gdy placek znajduje się w piekarniku i naprawdę ciężko wytrzymać do momentu aż w końcu będzie można ją zjeść, ale gdy już można to znika w mgnieniu oka.

Składniki: (Blaszka średnicy 30cm)

  • 400g mąki pszennej typ 00
  • 200ml wody w temperaturze około 30 stopni Celsjusza
  • 200g średniej wielkości ugotowanych, ostudzonych ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki
  • 10g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • garść igiełek rozmarynu
  • 3 łyżki soli morskiej
  • łyżeczka soli
  • oliwa extra virgin
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Pokruszone drożdże wrzuć do miski. Wlej wodę. Dodaj cukier i łyżkę z odmierzonej mąki. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut by zaczyn ruszył. Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj do niej dwie łyżki soli morskiej. Dodaj zaczyn i połowę ugniecionych, ugotowanych wcześniej ziemniaków. Dokładnie wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco mąki lub wody. Przełóż je do nawilżonej oliwą miski i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie uformuj je rozciągając na kształt blachy i wyłóż na nim pozostałe ziemniaki. Polej je oliwą i posyp rozmarynem, łyżką soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »