Dziś jeden z moich ulubionych deserów czyli fondant czekoladowy znany także jako lava cake czy molten chocolate cake. To popularne i modne puszyste ciastko, które po przebiciu łyżeczką staje się niezwykle efektowne, ponieważ wypływa z niego płynna czekolada. Pochodzenie deseru nie jest do końca jednoznaczne. Z jednej strony za twórcę uważa się urodzony we Francji słynny kucharz Jean-Georges Vongerichten zarządzający świetnymi restauracjami między innymi w Nowego Yorku w którym podobno w 1987 roku stworzył właśnie ten deser, ale także w Las Vegas, Szanghaju czy Tokio, z drugiej strony Francuzi uważają, że przyrządzali ten deser w swoich cukierniach już wcześniej. Kto ma rację nie wiadomo? Patrząc jednak na miejsce urodzenia Vongerichtena postrzegam go jako deser francuski.

Składniki: (na cztery foremki)

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie cukier puder do posypania
  • opcjonalnie owoce do ozdoby

Przygotowanie fondantów polecam rozpocząć od nasmarowania foremek masłem i delikatnego oprószenia ich kakao lub mąką by nie robić tego na ostatnią chwilę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco wystudzić. W międzyczasie jajka z cukrem i szczyptą soli zmiksować na gęstą pianę. Dodaj mąkę i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj całość łyżką i przełóż do foremek. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Oczywiście im krótszy czas pieczenia tym więcej płynnej czekolady będzie w Waszym fondantcie, ale jednocześnie trudniej będzie przełożyć go na talerzyk. Po upieczeniu wyjmij je i delikatnie przejedź nożem po brzegach foremki jednak tak by nie uszkodzić ciastka i odstawić na minutę. Wyłóż do góry spodem na talerzyki. Najłatwiej jest to zrobić kładąc talerzyk na wierzch foremki i zgrabnym ruchem obu rąk przewrócić oba naczynia na drugą stronę i ostrożnie podnieść foremkę. Oprósz fondant cukrem pudrem i jeśli chcesz udekoruj go owocami. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »