Dziś przepis na francuską bagietkę czyli jeden z moich ulubionych typów pieczywa. Niezwykle chrupka z wierzchu, miękka w środku, po prostu cudowna. W sam raz na śniadanie w towarzystwie dobrego sera, konfitury czy świeżego masła.

Składniki na 4 bagietki:

Składniki na zakwas poolish:

  • 150g mąki
  • 150g wody
  • 2g świeżych drożdży lub ćwierć łyżeczki suszonych

Składniki na główne ciasto:

  • zakwas poolish
  • 320g mąki + nieco do posypania i formowania bagietek
  • 150g wody
  • 10g soli
  • 5g świeżych drożdży lub pół łyżeczki suszonych

Francuska bagietka, przygotowanie:

Przygotowanie zakwasu poolish:

By wykonać zakwas poolish umieść w misce mąkę, wodę i drożdże. Następnie wymieszaj całość i odstaw w temperaturze pokojowej na 12-15h czyli najlepiej na noc.

Przygotowanie bagietek:

Do zakwasu poolish dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto będzie mokre i lepiące. Po dokładnym połączeniu go do gładkiej, jednolitej postaci odstaw je pod przykryciem na 45 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie je przemieszaj i znów pozostaw na 45 minut. Powtórz to jeszcze dwa razy.

Po dwukrotnym odczekaniu posyp ciasto z wierzchu odrobiną mąki i podziel je na cztery mniej więcej równe części. Każdą z nich przełóż na blat obsypany mąką i nieco ją w niej obtocz, finalnie jednak strzepując nadmiar. Następnie składając ciasto w kopertę uformuj z każdej części prostokąt i odstaw na 30 minut. Wówczas rozpłaszcz je i zwiń w kierunku jednego z boków. Gdy dotrzesz do drugiego z krańców dokładnie sklej łączenie. Następnie rolując ciasto dłońmi nieco je wydłuż. Tak przygotowaną bagietkę odłóż na ścierkę robiąc na niej zakładkę tak by kolejne bagietki się nie stykały. Pozostaw je na 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy bagietki urosną przenieś je na blachę do pieczenia. Oprósz je odrobiną mąki i zrób wzdłuż nich kilka nacięć po skosie. Przed wstawieniem spryskaj je odrobiną wody ze spryskiwacza i wstaw do piekarnika. Przed zamknięciem drzwi piekarnika także wykonaj kilka spryskań po całej jego powierzchni i szybko go zamknij. Piecz przez 8-10 minut po czym przekręć blachę na drugą stronę i znów kilka razy spryskaj piekarnik. Następnie zamknij go i piecz ponownie przez 8-10 minut aż bagietki staną się złociste. Gotowe wyjmij z piekarnika i poczekaj aż chwilę wystygną. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się francuska bagietka zapraszam Cię po przepisy na inne pieczywo.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »