Soup l’oignon, tradycyjna francuska zupa cebulowa

Dziś zupa cebulowa w tradycyjnym, francuskim wydaniu. Przygotowana ze smażonej cebuli, z dodatkiem białego wina, gotowana na wołowym bulionie. Finalnie zapieczona z grzankami, z bagietek i sera gruyere. Całość daje niezwykle pyszne, eleganckie połączenie.

Składniki: (na 4 porcje):

Bulion wołowy:

  • 700g wołowiny (szponder lub goleń)
  • kawałek korzenia selera
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2l zimnej wody

Zupa cebulowa:

  • 8 dużych cebul
  • 70g masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek tymianku lub dwie łyżeczki suszonego
  • bagietka
  • 150g sera Gruyere
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Zupa cebulowa, przygotowanie:

Przygotowanie bulionu:

Wołowinę opłukaj i umieść w garnku. Zalej ją zimną wodą. Następnie wstaw garnek na niezbyt duży palnik. Podgrzewaj płyn nie doprowadzając go jednak do wrzenia. Za pomocą łyżki cedzakowej zbieraj powstające z wierzchu szumowiny i odlewaj je z garnka. Gdy przestaną się pojawiać wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Następnie zacznij przygotowywać warzywa. Marchewkę, pietruszkę i kawałek korzenia selera obierz, a następnie umyj i wrzuć do garnka. Pora przekrój na pół i opłukaj dokładnie. Wrzuć go do garnka. Cebulę obierz przekrój na pół i opal na gazie tak by się zarumieniła. Następnie wrzuć ją do garnka. Podgrzewaj całość dopuszczając jedynie do „mrugania” bulionu przez 2-3 godziny. Wówczas przelej go przez sito by otrzymać czysty bulion.

Przygotowanie zupy cebulowej:

Obierz cebule i pokrój je w kostkę. W garnku rozpuść masło. Gdy się roztopi wrzuć do niego pokrojoną cebulę. Następnie skarmelizuj je do złotej barwy co jakiś czas mieszając. Najlepiej robić to na niezbyt dużej mocy palnika. Gdy cebula się skarmelizuje wlej wino i poczekaj chwilę aż odparuje. Wówczas wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. W międzyczasie pokrój bagietki na cienkie kromki i ułóż je na blasze do pieczenia. Wstaw je na kilka minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Piecz je do zarumienienia z obu stron. W międzyczasie zetrzyj ser. Przygotuj naczynia w których możesz zapiec zupę w piekarniku. Na jej dnie ułóż kromki bagietki. Posyp tartym serem, zalej zupą. Na wierzch ponownie połóż kromki bagietki i posyp serem. Wstaw zupę na kilka minut do piekarnika by ser się rozpuścił. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się zupa cebulowa sprawdź inne wpisy z przepisami kuchni francuskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »