Jeśli jesteście w miarę na bieżąco z moimi przepisami to na pewno wiecie, że uwielbiam zupy i potrawy z dyni. Dziś kolejna zupa w kremowym wydaniu. Tym razem we francuskim stylu gotowana na pysznej śmietance creme fraiche. Jeśli interesują Cię inne dyniowe kremy kliknij w to zdanie.


Składniki: (na 4 porcje)
- średniej wielkości dynia
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 bulionu warzywnego
- szklanka śmietany creme fraiche (Jeśli nie uda Ci się jej kupić możesz przygotować ją samodzielnie. Minimum 24 godziny, a najlepiej około 36 godzin przed przygotuj szklankę 36% śmietanki kremówki i dodaj do niej łyżkę maślanki. Wymieszaj i przelej całość do słoika, który następnie zamknij. Pozostaw na 24-36 godzin do zgęstnienia i delikatnego ukwaszenia w temperaturze pokojowej)
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Dynie przekrój, wydrąż z niej pestki i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-60 minut aż zmięknie. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i za pomocą łyżki zdejmij miąższ ze skóry. Obierz szalotki i czosnek. Posiekaj je drobno. W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła, a gdy nieco się rozgrzeją wrzuć do środka szalotkę i czosnek by je zeszklić. Gdy staną się lekko przezroczyste dodaj miąższ z upieczonej dyni i przesmaż całość minutę. Następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Dodaj przyprawy i zmiksuj całość do gładkiej, kremowej konsystencji. Po zmiksowaniu dodaj pół śmietanki, wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Tak przygotowaną zupę przelej do talerzy, wyłóż na wierzch po łyżce creme fraiche i jedz z bagietką, smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!