Fricando de ternera con setas czyli cielęcina duszona z grzybami

Dziś jedno z tradycyjnych dań Katalonii. Fricando de ternera con seras to rodzaj potrawki cielęcej z dodatkiem dużej ilości grzybów przez co zwykle jest to danie jadane jesienią, ale jeśli macie grzyby suszone możecie to danie przygotować o każdej innej porze roku. Celowo piszę tu o grzybach nie podając ich konkretnych nazw, ponieważ często do przygotowania tego dania wykorzystuje się po prostu mieszkanki grzybów. Świetnie sprawdzą się tu kurki, rydze borowiki, boczniaki czy pieczarki. Katalończycy często używają grzybów o nazwie perrechicos i senderuela. Charakterystycznym aspektem tego dania jest bardzo drobne pokrojenie mięsa co wyróżnia Fricando na tle innych gulaszy.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 500g cielęciny
  • 100g suszonych grzybów lub 500g świeżych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • litr bulionu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta tymianku
  • garść migdałów
  • kieliszek białego wytrawnego wina np Chardonnay najlepiej z Katalonii
  • mąka do obtoczenia cielęciny
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie fricando:

Jeśli korzystasz z suszonych grzybów najpierw namocz je w wodzie przez około 2 godziny. Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia składników. Cielęcinę pokrój w drobne kawałki. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę i pokrój na mniejsze części. Namoczone lub świeże grzyby opłukaj i nieco przesiekaj. Następnie kawałki cieleciny dokładnie obtocz w mące.

Na patelnię wlej nieco oliwy i gdy się rozgrzeje obsmaż na niej cielęcinę z obu stron. Gdy się zezłoci zdejmij ją na talerz i dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe. Podsmażaj je do zeszklenia i dodaj grzyby. Wymieszaj całość i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut. Po tym czasie wlej podkręć moc palnika na maksymalną moc i wlej wino, wymieszaj całość ściągając szpatułką to co przykleiło się do patelni. Gdy wino odparuje dodaj pomidory, cielęcinę, szczyptę tymianku i wlej bulion.

Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. W razie potrzeby dolewając jeszcze nieco wody lub bulionu. Na koniec dopraw całość do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotowe danie podawaj z chlebem, ryżem, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Smacznego!

Zapraszam Cię też po przepisy na inne dania rodem z Hiszpanii!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »