Fritatta rossa to jeden ze sposobów na przygotowanie fritatty czyli włoskich dania ze smażonych jajek. Ta wersja wyróżnia się swoim czerwonym kolorem, który powstaje dzięki dodaniu do masy jajecznej przecieru pomidorowego. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu jajeczne danie idealnie sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Fritatta rossa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50ml przecieru pomidorowego
  • łyżka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 10ml oliwy

Fritatta rossa, przygotowanie:

Jajka wbij do miski i roztrzep je widelcem lub trzepaczką tak by powstała piana. Następnie dodaj przyprawy oraz przecier pomidorowy i wymieszaj całość dokładnie.

Powstałą masę jajeczną wylej na patelnię z rozgrzaną oliwą. Zacznij ją smażyć kilkukrotnie odciągając krawędzie fritatty od brzegów patelni zlewając pod spód nieco wciąż płynnej masy jajecznej. Następnie, po minucie przykryj patelnię i kontynuuj smażenie pod przykryciem przez około minutę. Gdy spód nieco się przyrumieni na patelni dołem do góry połóż talerz o średnicy większej niż patelnia. Mocno trzymając talerz, a drugą dłonią rączkę patelni szybko przewróć patelnię tak by fritatta obróciła się na talerz. Ponownie zsuń ją na patelnię i podsmażaj jeszcze 10-15 sekund. Wówczas powtórz manewr z patelnią i talerzem by przełożyć fritattę na talerz. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się fritatta rossa sprawdź także inne wpisy z przepisami na dania z jajek

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »