Fritatta ze szparagami to jedno z moich ulubionych śniadań w sezonie szparagowym. Usmażone na oliwie szparagi zalewa doprawioną masą jajeczną. Fritatta przypomina omlet i rzeczywiście jest to włoska odpowiedź na ten jajeczny specjał. Nie jest jednak składana na pół ani zwijana tak jak przy tradycyjnym omlecie francuskim. Najpierw smaży się ją pod przykryciem do zarumienienia z jednej strony. Po czym przekręca na drugą i dosmaża dosłownie przez kilka sekund. Wspominałem, że to włoskie danie, lecz podobną fritattę robią także w Chorwacji. Tam jednak często zwykłe szparagi zastępują te rosnąco dziko.

Składniki: (dla jednej osoby)

  • jajka (u mnie 3)
  • kilka szparagów
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżka oliwy

Przygotowanie fritatty:

Szparagi dokładnie umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Na patelnię wlej nieco oliwy. Połóż na nim szparagi i smaż je przez około 2-3 minuty. W międzyczasie rozbij jajka i roztrzep je z dodatkiem soli i białego pieprzu. Powstałą masę jajeczną wylej na patelnię. Zacznij ją smażyć kilkukrotnie odciągając krawędzie fritatty od brzegów patelni zlewając pod spód nieco wciąż płynnej masy jajecznej. Po minucie przykryj patelnię i kontynuuj smażenie pod przykryciem przez około minutę. Gdy spód nieco się przyrumieni na patelni dołem do góry połóż talerz o średnicy większej niż patelnia. Mocno trzymając talerz, a drugą dłonią rączkę patelni szybko przewróć patelnię tak by fritatta obróciła się na talerz. Ponownie zsuń ją na patelnię i podsmażaj jeszcze 10-15 sekund. Wówczas powtórz manewr z patelnią i talerzem by przełożyć fritattę na talerz. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się fritatta ze szparagami sprawdź inne moje przepisy na dania jajeczne.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »