Gazpacho to hiszpańska zupa pochodzącą z Andaluzji, która jest idealna na letnią, upalną pogodę. Jadana na zimno w formie chłodnika z pomidorów, ogórka, papryki, cebuli, czosnku i oliwy świetnie chłodzi, ale potrafi również dobrze nasycić. Zawiera też tradycyjny dodatek octu z sherry, czyli że znanego i cenionego na całym świecie wina wzmacnianego z Jerez, który zapewnia dodatkowe orzeźwienie. W gorące, letnie dni naprawdę ciężko o coś lepszego.
Składniki: (na około 2-3 porcje)
- 500g dojrzałych pomidorów
- mały ogórek
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu z Jerez (lub innego białego octu winnego)
- szklanka lodowatej wody
- 50ml oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Gazpacho, przygotowanie:
Skórki pomidorów natnij i sparz wrzątkiem. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół, wykrój ich gniazda nasienne i połówki pokrój w kostkę. Umyj także ogórka i jego również pokrój w ten sam kształt. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno. Wszystkie warzywa umieść w misce. Następnie dodaj do nich przyprawy oliwę i ocet z sherry. Zmiksuj zawartość miski. Na koniec dodaj lodowatą wodę i wymieszaj całość. Jeśli chcesz możesz dodać jeszcze kostki lodu lub nieco schłodzić swoje gazpacho przed spożyciem. Smacznego!