Gazpacho to hiszpańska zupa pochodzącą z Andaluzji, która jest idealna na letnią, upalną pogodę. Jadana na zimno w formie chłodnika z pomidorów, ogórka, papryki, cebuli, czosnku i oliwy świetnie chłodzi, ale potrafi również dobrze nasycić. Zawiera też tradycyjny dodatek octu z sherry, czyli że znanego i cenionego na całym świecie wina wzmacnianego z Jerez, który zapewnia dodatkowe orzeźwienie. W gorące, letnie dni naprawdę ciężko o coś lepszego.

Składniki: (na około 2-3 porcje)

  • 500g dojrzałych pomidorów
  • mały ogórek
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu z Jerez (lub innego białego octu winnego)
  • szklanka lodowatej wody
  • 50ml oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Gazpacho, przygotowanie:

Skórki pomidorów natnij i sparz wrzątkiem. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół, wykrój ich gniazda nasienne i połówki pokrój w kostkę. Umyj także  ogórka i jego również pokrój w ten sam kształt. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno. Wszystkie warzywa umieść w misce. Następnie dodaj do nich przyprawy oliwę i ocet z sherry. Zmiksuj zawartość miski. Na koniec dodaj lodowatą wodę i wymieszaj całość. Jeśli chcesz możesz dodać jeszcze kostki lodu lub nieco schłodzić swoje gazpacho przed spożyciem. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się gazpacho sprawdź także inne wpisy dotyczące kuchni hiszpańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych  

Dodaj komentarz

Translate »