Giniling, mielona wieprzowina duszona z warzywami po filipińsku

Giniling to filipińskie danie z mielonej wieprzowiny. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Polega ono na usmażeniu mielonego, wieprzowego mięsa, a następnie duszeniu go w pomidorach, bulionie w towarzystwie innych warzyw pokrojonych w drobną kostkę. Jeśli ktoś po wspomnieniu o „duszeniu mięsa” przeraził się, że będzie musiał stać cały dzień w kuchni to nic z tych rzeczy. Przy sprawnym krojeniu warzyw można śmiało zrobić to danie w jakieś kilkadziesiąt minut. Jeśli macie zatem ochotę na giniling to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na giniling: (na 4 porcje)

  • 400g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • szklanka przecieru pomidorowego lub drobno pokrojonych obranych pomidorów
  • pół szklanki ketchupu bananowego (wiem, że to trudno dostępne, ale śmiało można zastąpić miksując banana na mus i dodając do niego łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i łyżeczkę cukru. W ostateczności można też zastąpić ketchup bananowy po prostu łyżką cukru. Składnik ten bowiem i tak ma dostarczyć daniu odrobinę słodyczy.)
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • marchewka
  • duży ziemniak lub 2-3 mniejsze
  • 200g zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • opcjonalnie mały pęczek szczypiorku do posypania z wierzchu
  • opcjonalnie garść rodzynek

Przygotowanie:

Obierz cebulę i czosnek. Następnie drobno je posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć na nieco posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj mieloną wieprzowinę. Od razu po wrzuceniu jej na patelnię mieszaj tak by podczas smażenia nie łączyła się w mniejsze lub większe „bryły”. Kontynuuj smażenie na średniej mocy palnika przez 5-6 minut. Następnie dodaj sos rybny i smaż całość jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie dodaj wodę lub bulion, a także przecier pomidorowy (lub drobno pokrojone obrane pomidory) oraz ketchup bananowy (jak wspomniałem w dziale składników zdaje sobie sprawę, że to trudno dostępny składnik, lecz śmiało można go zastąpić miksując banana na mus i dodając do niego łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i łyżeczkę cukru. W ostateczności można też zastąpić ketchup bananowy po prostu łyżką cukru. Składnik ten bowiem i tak ma dostarczyć daniu odrobinę słodyczy.) Zmniejsz moc palnika do minimum i duś całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

W międzyczasie przygotuj warzywa. Obierz ziemniaka i marchewkę. Następnie pokrój je w niedużą kostkę. Jak wspomniałem w składnikach czasami do giniling dodaje się także rodzynki. Jeśli chcesz ich użyć namocz je przez 4-5 minut w wodzie. Gdy czas duszenia mięsa minie dodaj wszystkie warzywa do środka i duś całość przez kolejne 10-15 minut aż warzywa zmiękną. Wówczas danie jest niemal gotowe. Dopraw je jedynie do smaku solą i pieprzem i nałóż do misek. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i miską ryżu. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się giniling sprawdź inne moje wpisy z przepisy azjatyckich kuchni!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »