Jeśli kiedykolwiek będziecie we włoskiej Kampanii to podczas zwiedzania Sorrento poza podziwianiem uroków tego cudownego miasta znajdującego się w okolicach Wezuwiusza musicie zjeść gnocchi alla sorrentina. to popularny przepis na ziemniaczane kluseczki, który zadomowił się nie tylko w Kampanii, lecz niemalże na terenach całych Włoch. Ugotowane gnocchi przed podaniem zapieka się w sosie przygotowanym ze świeżych pomidorów, bazylii, parmezanu i mozzarelli. Oczywiście nieziemską przyjemnością byłoby zajadać się nimi na Piazza Tasso lub pobliskich uliczkach, ale jeśli zdecydujecie się je przyrządzić z pewnością nie będziecie zawiedzeni.

Składniki: (na 4 porcje)

Na gnocchi:

  • 1kg ziemniaków
  • nieco ponad szklanka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki grana padano
  • sól

Na sos:

  • około 1kg pomidorów
  • 200g mozzarelli
  • 40g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • kilka świeżych liści bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie gnocchi alla sorrentina:

Przygotowanie gnocchi:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wybieramy takie o porównywalnej wielkości tak by ugotowały się równomiernie. Po ugotowaniu zdejmujemy skórkę i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, dwa żółtka i grana padano. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Należy zrobić to sprawnie i szybko. Z wyrobionego ciasta odrywamy małe kawałeczki i formujemy kulki, które rolujemy wzdłuż zewnętrznej części widelca lub specjalnej deseczki do makaronu. Dzięki temu uzyskamy wgłębienia w których będzie gromadził się sos. Tak przygotowane gnocchi odkładamy na blat oprószony mąką. Gotujemy je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.

Przygotowanie sosu i zapiekanie:

Pomidory umyj, natnij ich skórki i sparz je wrzątkiem. Zdejmij z nich skórki, a następnie pokrój je w kostkę. Odstaw je na bok. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperaturę zeszklij czosnek. Następnie dodaj pomidory i duś całość przez 10-15 minut aż większość płynu odparuje, a sos stanie się gęsty. Gdy osiągniesz ten efekt zdejmij patelnię z palnika. Dopraw sos solą, pieprzem i kilkoma liśćmi świeżej bazylii.

Tuż przed wymieszaniem gnocchi z sosem i umieszczeniu całości w naczyniu żaroodpornym dodaj do sosu tarty parmezan i 3/4 przygotowanej mozzarelli pokrojonej w kostkę. Pozostałą część posypiesz 5 minut przed końcem pieczenia po wierzchu by jedynie się rozpuściła i nie przypaliła. Gdy dodasz sery wymieszaj sos z kluseczkami gnocchi i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Następnie wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury na około 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodaj na wierzch pozostałą mozzarellę. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się gnocchi alla sorrentina sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni włoskiej.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »