Dziś zapraszam na włoską ucztę z kluseczkami gnocchi, które podobnie jak nasze kopytka umieszczam gdzieś na kulinarnym piedestale. Zresztą robię to z wszystkimi daniami, których podstawą są kluski. Możliwości ich podania oczywiście jest wiele, lecz tym razem zdecydowałem się na masło pomidorowe. Czym jest owo masło pomidorowe? Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty. Polega duszeniu roztopionego masła razem z pokrojonymi pomidorami, które razem z sokiem oddają swój smak. Po kilku minutach płyn zbiera się z wierzchniej powierzchni i odlewa do osobnego naczynia, a gęstą część z pomidorami pozostawia osobno. Niech Wam tylko na myśl nie przyjdzie wyrzucić te pozostałości. Będą one świetną bazą do przygotowania innych dań z pomidorowym sosem. Po szczegółowy przepis zapraszam w głąb wpisu.

Składniki: (na około 4-5 porcji)

Gnocchi:

  • 1kg ziemniaków (najlepsze będą oczywiście ziemniaki mączyste typu C)
  • nieco ponad szklanka mąki (tak naprawdę ile masa zabierze tak by dało pracować się z ciastem)
  • dwa żółtka
  • dwie łyżki grana padano
  • Sól

Masło pomidorowe:

  • 100g masła
  • 2-3 pomidory

Przygotowanie:

Przygotowanie gnocchi:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wybieramy takie o porównywalnej wielkości tak by ugotowały się równomiernie. Po ugotowaniu zdejmujemy skórkę i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, dwa żółtka i grana padano. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Należy zrobić to sprawnie i szybko. Z wyrobionego ciasta odrywamy małe kawałeczki i formujemy kulki, które rolujemy wzdłuż zewnętrznej części widelca lub specjalnej deseczki do makaronu. Dzięki temu uzyskamy wgłębienia w których będzie gromadził się sos. Tak przygotowane gnocchi odkładamy na blat oprószony mąką. Gotujemy je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.

Przygotowanie masła pomidorowego:

By przygotować masło pomidorowe umyj pomidory i natnij ich skórki. Następnie sparz je wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Wówczas pokrój je w kostkę i odstaw do miski. W rondelku roztop masło. Gdy stanie się płynne dodaj do niego pomidory. Duś całość na wolnym ogniu przez kilka minut tak by pomidorowy puściły jak najwięcej soku i aromatu. Po kilku minutach zdejmij rondel z palnika i zbierz płynną część, a następnie przelej ją do innego naczynia. Gęstą zawartość rondelka z pomidorami odstaw i wykorzystaj przy innym daniu. Duszone z masłem pomidory będą świetną bazą do zrobienia np. jakiegoś sosu.

Ugotowane danie podziel na porcję i nałóż na talerze. Polej je masłem pomidorowym i posyp odrobiną tartego sera. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na gnocchi z masłem pomidorowym sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania z ziemniaków

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »