Gnocchi ze szparagami to jedno z pysznych dań jakie można przygotować w sezonie szparagowym, który niestety powoli dobiega już końca. Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane świetnie komponują się w towarzystwie podsmażonych na oliwie szparagów z dodatkiem czosnku i oregano. Jestem więc przekonany, że nie muszę zbyt długo nikogo przekonywać, iż warto jest zrobić to danie w domu. Przeczytajcie więc ten niezbyt skomplikowany przepis i zakasujcie rękawy do pracy!
Składniki: (na 4 porcje)
Na gnocchi:
- 1kg ziemniaków
- nieco ponad szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki grana padano
- sól
Dodatki:
- pęczek szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- szczypta soli
- mała chochla wody po ugotowaniu gnocchi
- opcjonalnie nieco tartego sera grana
- opcjonalnie kilka świeżych listków bazylii
Przygotowanie gnocchi ze szparagami:
Przygotowanie gnocchi:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wybieramy takie o porównywalnej wielkości tak by ugotowały się równomiernie. Po ugotowaniu zdejmujemy skórkę i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, dwa żółtka i grana padano. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Należy zrobić to sprawnie i szybko. Z wyrobionego ciasta odrywamy małe kawałeczki i formujemy kulki, które rolujemy wzdłuż zewnętrznej części widelca lub specjalnej deseczki do makaronu. Dzięki temu uzyskamy wgłębienia w których będzie gromadził się sos. Tak przygotowane gnocchi odkładamy na blat oprószony mąką. Gotujemy je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.
Przygotowanie szparagów:
Szparagi opłukaj i osusz. Następnie odetnij lub odłam ich zdrewniałe końcówki i odrzuć je. Szparagi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć szparagi i podsmażaj je około 5-6 by zmiękły, co jakiś czas mieszając je by usmażyły się równomiernie. Główki szparagów miękną zdecydowanie szybciej niż łodygi dlatego je wyjmij już po około 2 minutach. W trakcie smażenia obierz i posiekaj drobno czosnek i mniej więcej minutę przed końcem smażenia dodaj go do szparagów. Gdy będą miękkie i podsmażone, a czosnek zeszklony dodaj na patelnię ugotowane gnocchi, chochlę wody spod ich gotowania, a także przyprawy. Podgrzewaj całość razem przez mieszając bez przerwy tak by wszystkie składniki sobą „przeszły”, a niewielka ilość dodanej wody częściowo okleiła kluseczki, a reszta odparowała.
Tak przygotowane gnocchi ze szparagami podziel na porcje i wyłóż na talerze. Z wierzchu ułóż odłożone główki szparagów. Całość możesz oprószyć także porcją tartego sera grana i dodać kilka listków świeżej bazylii. Smacznego!