Gołąbki bez zawijania to idealna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków gotowanych w liściach. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu, a wcale niemniej smaczne.

Składniki: (około 20-25 gołąbków)
Gołąbki:
- 1kg łopatki wieprzowej mielonej lub do zmielenia samodzielnie
- Około kilogramowa kapusta
- 2 Cebule
- 3 Łyżki oleju
- 3 Jajka
- 3 Łyżki kaszy manny
- 3 Ząbki czosnku
- Sól
- Papryka wędzona mielona
- Pieprz
- Pół szklanki ryżu
Sos pomidorowy:
- 2l bulionu
- Szklanka przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Papryka wędzona mielona
- Łyżka mąki pszennej
Jeśli podobnie jak ja wolisz kupować mięso w kawałku i mielić je w domu, to zrób to teraz. Następnie zdejmij z kapusty brzydkie wierzchnie liście. Poszatkuj ją dość drobno posól i odstaw na pół godziny. Obierz cebulę i zeszklij ją na patelni z łyżką oleju. Poszatkowaną kapustę, zeszkloną cebulę, pokrojony czosnek, jajka, ryż i kaszę manną dodaj do mięsa. Dopraw i dokładnie wymieszaj całość. Uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż gołąbki na rumiano na średniej mocy palnika. W dużym garnku przygotuj dwa litry bulionu dodaj do niego usmażone gołąbki i pozostały olej z patelni gotuj przez około 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec do małego naczynia dodaj łyżkę mąki i chochlę sosu. Dokładnie to wymieszaj by nie było grudek. Powstałą masę wlej do garnka i zagotuj. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!