Po niedawnych udanych gołąbkach z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym dziś kolejna próba. Tym razem gołąbki z tak jak robię je zazwyczaj, ale z włoskiej kapusty.


Składniki: (około 20 sztuk)
Gołąbki:
- 1kg łopatki wieprzowej mielonej lub do zmielenia samodzielnie
- około kilogramowa kapusta włoska
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz
- pół szklanki ryżu
Sos pomidorowy:
- 2l bulionu
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- łyżka śmietany
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- łyżka mąki pszennej
Przygotowanie gołąbków:
Kapustę gotuj przez około 20 minut by nieco zmiękła. Pozostaw ją do ostygnięcia. Wstaw ryż by ugotował się do miękkości. Jeśli podobnie jak ja wolisz kupować mięso w kawałku i mielić je w domu, to także zrób to teraz. Obierz cebule, posiekaj je i zeszklij na patelni z łyżką oleju. Gdy nabierze barwy dodaj do niej mięso i smaż kilka minut. Po ugotowaniu wsyp ryż, kaszę manną oraz przyprawy. Dodaj jajka i wymieszaj farsz dłonią. Po kolei zdejmuj liście kapusty. Te brzydsze odłóż na bok, przydadzą się do wyłożenia dna garnka. W pozostałe zawiń farsz układając go na środku liścia, następnie składając je tak by całość farszu była dokładnie schowana w kapuście. Odłożone liście ułóż na dnie garnka i przełóż je gołąbkami układając je jeden koło drugiego, a następnie na sobie do ich ukończenia. Wówczas zalej sosem pomidorowym gotuj do miękkości. Zwykle zajmuje to około 60-70 minut Smacznego!
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Bulion doprowadź do wrzenia. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Odlej chochlę do innego naczynia. Wsyp tam łyżkę mąki i dodaj łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dodaj jeszcze jedną chochlę pomidorowego bulionu. Powoli przelej masę do garnka. Wsyp przyprawy i gdy całość się zagotuje zalej sosem gołąbki.
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!