Dziś Goong Pad Pong Karee czyli tajskie danie z krewetkami w stylu curry. Potrawa ta jest niezwykle szybka w przygotowaniu, więc jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, ale z drugiej strony masz ochotę zjeść coś nietypowego to zdecydowanie coś dla Ciebie. Wystarczy jedynie oczyścić krewetki, pokroić warzywa, wymieszać składniki sosu i wszystko razem przesmażyć. Brzmi banalnie i rzeczywiście jest bardzo proste, a przy okazji niezwykle smaczne. W Tajlandii popularna jest także wersja z krabem Poo Pad Pong Karee.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 400g krewetek
  • 4 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 6 ząbków czosnku
  • mała papryczka chilli
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • łyżeczka pasty chilli
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • miska ryżu na osobę

Przygotowanie Goong Pad Pong Karee:

Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia warzyw. Cebulki i obrany czosnek posiekaj dość drobno, a szczypiorki na kilkucentymetrowe kawałki. Część szczypiorku możesz zostawić, posiekać drobno i posypać nim danie po nałożeniu. Papryczkę chilli opłukaj, odetnij jej ogonek i pokrój w poprzek na plasterki.

Teraz przygotuj sos curry. Do miski wsyp wszystkie suche przyprawy: curry, cukier i biały pieprz. Następnie wlej sos sojowy, sos ostrygowy, mleko kokosowe oraz nałóż pastę chilli. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy wbij jajka. Następnie widelcem, pałeczkami lub trzepaczką ubij całość do jednolitej postaci.

Zajmij się krewetkami. Jeśli masz mrożone krewetki najpierw musisz częściowo je rozmrozić. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.

Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekany czosnek i cebulkę. Smaż je cały czas mieszając do momentu aż się zeszklą. Wówczas dodaj krewetki. Kontynuuj smażenie prze jakieś 30 sekund cały czas mieszając. Następnie wlej sos curry. Smaż mieszając przez kolejne pół minuty. Po tym czasie wrzuć pozostałe warzywa. Podtrzymuj całość na ogniu przez około minutę bez przerwy mieszając. Tak przygotowane danie wyłóż do misek i podawaj z miską ryżu. Smacznego!

Zapraszam Cię po inne przepisy azjatyckich kuchni, w tym także kuchni tajskiej!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »