Granita jagodowa to idealny pomysł na deser w upalne dni. Chłodzi, gasi pragnienie, a w dodatku cudownie smakuje.

Składniki:
- około 500g jagód
- pół szklanki cukru
- szklanka wody
Granita, przygotowanie:
Jagody opłukaj. Wrzuć je do rondelka, wsyp cukier i wlej szklankę wody. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie stworzy się pyszny jagodowy syrop z owocami. Zmiksuj go za pomocą blendera i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie wlej go do pojemniczka w którym będziesz mrozić granitę i wstaw do zamrażalnika. Dalej można postępować na dwa sposoby.
W pierwszym mniej więcej co godzinę równomiernie mieszaj całość i ponownie wstawiaj do zamrażalnika powtarzając do uzyskania odpowiedniej, lodowatej, ziarnistej konsystencji lub w drugim, w wersji dla leniwych pozostaw na kilka godzin w zamrażalniku do pełnego zamrożenia po czym wyciągnij granitę i pozostaw ją na około kwadrans aż delikatnie zacznie się roztapiać i zdrapuj ją łyżką z wierzchu. Smacznego!
Jeśli spodobała Ci się granita jagodowa sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na desery!