Granita jagodowa

Granita jagodowa to idealny pomysł na deser w upalne dni. Chłodzi, gasi pragnienie, a w dodatku cudownie smakuje.

Granita jagodowa

Składniki:

  • około 500g jagód
  • pół szklanki cukru
  • szklanka wody

Granita, przygotowanie:

Jagody opłukaj. Wrzuć je do rondelka, wsyp cukier i wlej szklankę wody. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie stworzy się pyszny jagodowy syrop z owocami. Zmiksuj go za pomocą blendera i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie wlej go do pojemniczka w którym będziesz mrozić granitę i wstaw do zamrażalnika. Dalej można postępować na dwa sposoby.
W pierwszym mniej więcej co godzinę równomiernie mieszaj całość i ponownie wstawiaj do zamrażalnika powtarzając do uzyskania odpowiedniej, lodowatej, ziarnistej konsystencji lub w drugim, w wersji dla leniwych pozostaw na kilka godzin w zamrażalniku do pełnego zamrożenia po czym wyciągnij granitę i pozostaw ją na około kwadrans aż delikatnie zacznie się roztapiać i zdrapuj ją łyżką z wierzchu. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się granita jagodowa sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na desery!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »