Dziś na moim talerzu króluje Francja. Przyrządziłem bowiem zapiekankę gratin czyli jednego z moich ulubionych dań, tym razem w wersji z porów. Jej przygotowanie polega na zblanszowaniu lub usmażenia na maśle porów, a następnie zapieczenia ich w beszamelu. Przed wstawieniem do pieczenia całość posypuje się z wierzchu bułką tartą i serem.

Składniki:

Pory i dodatki:

  • 5-6 porów
  • łyżka masła do wysmarowania naczynia + ewentualnie dodatkowa łyżka do usmażenia porów jeśli wolisz je usmażyć zamiast zblanszować
  • garść bułki tartej
  • 150g emmentalera

Beszamel:

  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina gałki muszkatołowej

Przygotowanie gratin:

Wstępne przygotowanie porów:

Jak wspomniałem na początku wpisu jest dwie możliwości wstępnego przygotowania porów. Można je zblanszować lub usmażyć na maśle. W tym pierwszym przypadku. Odetnij ciemnozielone części i korzeń z drugiej strony. Następnie obierze je z wierzchniej warstwy, pokrój je na kilkucentymetrowe kawałki i umieść je w garnku wypełnionym wodą. Zacznij je podgrzewać. Gdy doprowadzisz do wrzenia gotuj je przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmij pory z wody. Jeśli wolisz przyrządzić je z masłem także umyj je, obierz z wierzchniej warstwy i pokrój albo na kilkucentymetrowe kawałki, albo w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej masło. Gdy stanie się płynne wrzuć na nie pory. Smaż do zeszklenia. Gotowe zdejmij z palnika.

Przygotowanie beszamelu:

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy stanie się płynne dodaj mąkę i zasmażaj przez około pół minuty. W międzyczasie mieszaj tak by nie powstały grudki. Podgrzej mleko i dodaj przyprawy i następnie wlej je do zasmażki. Dokładnie mieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 4-5 minut aż sos zgęstnieje.

Układanie i pieczenie gratin:

Gdy wszystko jest gotowe rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie wyłóż na nie część przygotowanego beszamelu rozsmarowując go po ściankach. Na pierwszą warstwę ułóż pory. Polej je z wierzchu pozostałym beszamelem. Na chwilę odstaw na bok. Następnie zetrzyj ser. Wymieszaj go z bułką tartą. Powstałą mieszanką posmaruj zapiekankę z wierzchu. Tak przygotowany gratin porowy wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż całość się zapiecze i lekko zarumieni z wierzchu. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę i odstaw ją do wystygnięcia by łatwiej było ja pokroić. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się gratin porowy sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni francuskiej.

By być na bieżąco zaobserwuj mojego bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »