Dziś tematem przewodnim będzie tofu. W Internecie znaleźć można na nie masę przeróżnych przepisów. Mi najbardziej smakuje to grillowane. Co prawda zwykle przygotowuje je w jakiejś marynacie tak teraz bardziej zależało mi na jego tradycyjnym smakiem, a dodatkowych wrażeń miały zapewnić puree z szalotek i pikantny sos orzechowy. Efekty były wyborne.

Składniki: (na dwie porcje)
Grillowane tofu:
- 200g tofu
- oliwa
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Pikantny sos orzechowy
- szklanka orzechów ziemnych
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki miodu
- pół szklanki wody
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu sriracha
Puree z szalotek:
- 3 szalotki
- łyżka masła
- 100ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Opcjonalnie:
- garść orzechów ziemnych do uprażenia
- szczypta jadalnych kwiatów do przystrojenia
- kilka młodych listków
Przygotowanie sosu orzechowego:
Orzechy wsyp do naczynia w którym zmiksujesz je za pomocą blendera. Miksuj je tak długo aż uzyskasz gładki krem. Jeśli coś przykleja się do ścianek naczynia zdejmij to łyżką i dalej miksuj. Gdy całość będzie idealnie gładka przełóż powstały krem do rondelka, dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż wszystkie składniki sosu się połączą.
Przygotowanie puree z szalotki:
Szalotki obierz i posiekaj dość drobno. W międzyczasie na patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy stanie się płynne wrzuć do niego posiekane szalotki i zeszklij je co chwilę mieszając tak by nie doprowadzić do zarumienienia. Gdy się zeszklą wlej śmietankę kremówkę i dodaj przyprawy. Podgrzewaj do momentu aż śmietanka nieco zgęstnieje. Wtedy zmiksuj całość na gładko. Osobiście na koniec jeszcze przetarłem puree przez sito.
Przygotowanie grillowanego tofu:
Tofu pokrój na mniejsze części. Nasmaruj je oliwą i posyp z wierzchu solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę połóż na niej tofu i smaż je z każdej strony po około 2 minuty.
Na talerz wyłóż puree z szalotek, wlej sos orzechowy. Jeśli chcesz przystrój je jadalnymi kwiatami, młodymi listkami lub prażonymi do zarumienienia orzechami ziemnymi. Na wierzch ułóż kawałki grillowanego tofu. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!