Dziś kolejny azjatycki przepis. Tym razem na małą przekąskę, a mianowicie smażony groszek cukrowy z sosem sojowym, czosnkiem i sezamem za pomocą metody stir fry polegającej na niemal ciągłym mieszaniu podczas smażenia. To smaczna, prosta, a zarazem sycąca orientalna przekąska w sam raz dla tych, którzy lubią azjatycką kuchnię. Jeśli je zrobicie to z pewnością Wam posmakuje.

Składniki: (na 1-2 porcje)

  • 250g groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Groszek cukrowy przygotowanie:

Umyj i osusz groszek. Odetnij mu końcówki. Następnie obierz czosnek i drobno go posiekaj. Przygotuj sos. Do miseczki wlej łyżkę sosu sojowego i dodaj do niego szczyptę soli, pieprzu i cukru. Wymieszaj całość. W woku lub patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekany czosnek. Smaż go do momentu aż się zeszkli co chwilę go mieszając. Kiedy będzie zeszklony dodaj osuszony groszek cukrowy. Odtąd kontynuuj smażenie przez około dwie minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlej sos sojowy z przyprawami i wsyp małą garść sezamu. Następnie smaż całość przez kolejne 2-3 minuty bez przerwy mieszając zawartość woka. Gotowe danie przełóż do miseczki. Smacznego!

Z pewnością spodobają Ci się też inne przepisy kuchni chińskiej. Jeśli chcesz je znaleźć kliknij w to zdanie.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »