Gruszki gotowane w czerwonym winie to jeden ciekawszych sposobów na wykwintny deser z tego pysznego owocu. Z dodatkiem miodu i korzennych przypraw takich jak cynamon, wanilia kardamon czy goździki owoce nabierają winni-korzennego, zachwycającego smaku. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Wystarczy obrać gruszki i ugotować je w mieszance wina, miodu i przypraw.

Składniki:
- 4 gruszki
- 500ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżka miodu
- laska cynamonu
- laska wanilii
- kilka goździków
- szczypta kardamonu
Gruszki gotowane w czerwonym winie, przygotowanie:
Gruszki obierz pozostawiając ich ogonki. Umieść je w rondelku, najlepiej wąskim i wysokim tak by po zalaniu ich winem były pokryte w całości. Oprócz wina dodaj także miód i wszystkie przyprawy. Następnie włącz palnik na minimalną moc i zacznij podgrzewać całość. Od momentu zawrzenia gotuj je na wolnym ogniu przez około 15-20 minut w zależności od twardości Twoich gruszek. Po ugotowaniu mają one bowiem być miękkie, ale się nie rozpadać. Po ugotowaniu pozostaw je do ostygnięcia. Podawaj polewając je skoncentrowanym winnym sosem. Smacznego!