Gruszki gotowane w czerwonym winie

Gruszki gotowane w czerwonym winie to jeden ciekawszych sposobów na wykwintny deser z tego pysznego owocu. Z dodatkiem miodu i korzennych przypraw takich jak cynamon, wanilia kardamon czy goździki owoce nabierają winni-korzennego, zachwycającego smaku. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Wystarczy obrać gruszki i ugotować je w mieszance wina, miodu i przypraw.

Gruszka gotowana w czerwonym winie

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 500ml czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • kilka goździków
  • szczypta kardamonu

Gruszki gotowane w czerwonym winie, przygotowanie:

Gruszki obierz pozostawiając ich ogonki. Umieść je w rondelku, najlepiej wąskim i wysokim tak by po zalaniu ich winem były pokryte w całości. Oprócz wina dodaj także miód i wszystkie przyprawy. Następnie włącz palnik na minimalną moc i zacznij podgrzewać całość. Od momentu zawrzenia gotuj je na wolnym ogniu przez około 15-20 minut w zależności od twardości Twoich gruszek. Po ugotowaniu mają one bowiem być miękkie, ale się nie rozpadać. Po ugotowaniu pozostaw je do ostygnięcia. Podawaj polewając je skoncentrowanym winnym sosem. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się gruszki gotowane w czerwonym winie sprawdź też inne moje wpisy z deserami owocowymi.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »