Kharcho to gruzińska zupa gulaszowa, która ze względu na swoją gęstą strukturę i wyrazisty smak świetnie sprawdzi się na chłodny dzień, lecz nie tylko! Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza drobno siekanym lub miksowanym orzechów włoskim, które nadają zupie smaku i gęstej konsystencji.

Składniki:
Kharcho (około 6 porcji):
- 600g wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 papryki (ja użyłem żółtej i czerwonej)
- 3 ząbki czosnku
- 500ml przecieru pomidorowego
- Łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- Łyżeczka mielonej papryki ostrej
- Papryczka chilli
- Trzy garści łuskanych orzechów włoskich
- Kilka liści laurowych
- Sól do smaku
- Łyżeczka kolorowego pieprzu
- Łyżeczka nasion kolendry
- Natka pietruszki
- 1,5l bulionu
Mchadi (na sześć chlebków):
- Dwie szklanki mąki kukurydzianej
- Szklanka wody gazowanej
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka soli
- Łyżka oleju do smażenia
Cebulę i mięso pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i wołowinę. Dodaj łyżkę mielonej papryki ostrej i słodkiej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilkukrotnie mieszając. Umyj dwie papryki i przekrój je na pół. Wyciągnij gniazda i pozbądź się ziaren. Pokrój paprykę w kostki i dodaj do garnka. Wrzuć liście laurowe. Po kilku minutach zalej całość bulionem. Za pomocą blendera zmiksuj przecier pomidorowy z kolendrą i kolorowym pieprzem i orzechami włoskimi. Wlej całość do garnka. Gotuj przez około półtorej godziny na wolnym ogniu. Około 10- 15 minut przed końcem zacznij przygotować chlebki mchadi. Pod gotowania koniec dopraw do smaku i wlej do talerza posypując z góry natką pietruszki.
Do miski wsyp mąkę kukurydzianą. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj. Wlej wodę gazowaną. Wymieszaj by uzyskać jednolite ciasto. Uformuj chlebki placuszki. Smaż je na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Jeśli chcesz przechować Mchadi na później owiń je lnianą ściereczką by nie stwardniały.
Smacznego!