Gua bao to tradycyjna tajwańska przekąska, która swe początki miała jednak w Chinach, w prowincji Fujian. Jedzona jest nie tylko w tamtejszych domach, lecz również czy może głównie jest to jeden z najpopularniejszych elementów tajwańskiego street foodu. Składa się z przygotowanych na parze bułek bao, które wypełnia się marynowaną na czerwono wieprzowiną, a konkretniej boczkiem. Mięso najpierw obsmaża się, a następnie dodaje do niego wino ryżowe, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, cynamon, pieprz syczuański, które pod czas dalszego duszenia nadają mięsu wyjątkowego smaku.

Składniki:

Bułki Bao:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju + olej do smarowania
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

Marynowany boczek:

  • 800g boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • gwiazdka anyżu
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 2 goździki
  • szczypta kopru włoskiego
  • kilka cm korzenia imbiru
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 100ml wina ryżowego
  • 150ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 szklanki wody

Dodatki:

  • pęczek kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • garść orzechów ziemnych

Gua bao, przygotowanie:

Przygotowanie marynowanego boczku:

Cebulę, czosnek i imbir obierz. Posiekaj je drobno i odstaw na bok, na później. Boczek pokrój na plastry. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć mięso i smaż je z obu stron do zarumienienia. Wówczas zdejmij go z patelni i umieść na niej przygotowane wcześniej warzywa. Smaż je do zeszklenia cebuli. Wówczas dodaj cukier i podgrzewaj przez minutę dalej całość mieszając bez przerwy. Następnie ponownie wrzuć mięso, dodaj wino ryżowe i podkręć moc palnika do maksymalnej mocy. Podgrzewaj całość mieszając do momentu zawrzenia płynu. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj wodę, sos sojowy i przyprawy. Zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj naczynie i gotuj je na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Przygotowanie bułek bao:

W misce wymieszaj wodę, cukier i pokruszone lub suche drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na około 5 minut. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Gdy 5 minut minie wlej także zaczyn drożdżowy. Wówczas wymieszaj całość i zacznij wyrabiać ciasto do momentu aż wszystko ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeśli osiągniesz ten efekt odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Gdy czas minie, a ciasto wyrośnie podziel je na tyle części ile chcesz uzyskać bułek Bao. Z każdej części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj kule na owalny kształt i złóż na pół smarując od środka olejem. Następnie złóż je na pół i lekko dociśnij stronie bez otwarcia.

Podanie gua bao:

Do gotowych bułek bao nałóż przygotowaną wieprzowinę liści kolendry. Posyp całość posiekanymi orzechami ziemnymi i opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na gua bao sprawdź także inne moje wpisy z przepisami dotyczącymi ulicznego jedzenia

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »