Gua bao to tradycyjna tajwańska przekąska, która swe początki miała jednak w Chinach, w prowincji Fujian. Jedzona jest nie tylko w tamtejszych domach, lecz również czy może głównie jest to jeden z najpopularniejszych elementów tajwańskiego street foodu. Składa się z przygotowanych na parze bułek bao, które wypełnia się marynowaną na czerwono wieprzowiną, a konkretniej boczkiem. Mięso najpierw obsmaża się, a następnie dodaje do niego wino ryżowe, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, cynamon, pieprz syczuański, które pod czas dalszego duszenia nadają mięsu wyjątkowego smaku.
Składniki:
Bułki Bao:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju + olej do smarowania
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
Marynowany boczek:
- 800g boczku
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- gwiazdka anyżu
- szczypta cynamonu
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 2 goździki
- szczypta kopru włoskiego
- kilka cm korzenia imbiru
- pół szklanki brązowego cukru
- 100ml wina ryżowego
- 150ml ciemnego sosu sojowego
- 3 szklanki wody
Dodatki:
- pęczek kolendry
- pęczek szczypiorku
- garść orzechów ziemnych
Gua bao, przygotowanie:
Przygotowanie marynowanego boczku:
Cebulę, czosnek i imbir obierz. Posiekaj je drobno i odstaw na bok, na później. Boczek pokrój na plastry. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć mięso i smaż je z obu stron do zarumienienia. Wówczas zdejmij go z patelni i umieść na niej przygotowane wcześniej warzywa. Smaż je do zeszklenia cebuli. Wówczas dodaj cukier i podgrzewaj przez minutę dalej całość mieszając bez przerwy. Następnie ponownie wrzuć mięso, dodaj wino ryżowe i podkręć moc palnika do maksymalnej mocy. Podgrzewaj całość mieszając do momentu zawrzenia płynu. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj wodę, sos sojowy i przyprawy. Zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj naczynie i gotuj je na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
Przygotowanie bułek bao:
W misce wymieszaj wodę, cukier i pokruszone lub suche drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na około 5 minut. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Gdy 5 minut minie wlej także zaczyn drożdżowy. Wówczas wymieszaj całość i zacznij wyrabiać ciasto do momentu aż wszystko ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeśli osiągniesz ten efekt odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Gdy czas minie, a ciasto wyrośnie podziel je na tyle części ile chcesz uzyskać bułek Bao. Z każdej części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj kule na owalny kształt i złóż na pół smarując od środka olejem. Następnie złóż je na pół i lekko dociśnij stronie bez otwarcia.
Podanie gua bao:
Do gotowych bułek bao nałóż przygotowaną wieprzowinę liści kolendry. Posyp całość posiekanymi orzechami ziemnymi i opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!