Gulyasleves czyli węgierska zupa gulaszowa

Jak mam nadzieję powszechnie wiadomo Gulyas to na Węgrzech zupa, a nie jak sugeruje pierwszy rzut oka na nazwę gulasz, wskazuje na to zresztą drugi człon nazwy czyli leves, po węgiersku zupa. Miano gulaszu nosi tam porkolt (na który przepis możesz się przenieść klikając w nazwę). Pochodzenie nazwy zawdzięcza się pasterzom bydła, który nazywano gulyas od nazwy bydła gulya którym się opiekowali. Danie to można spotkać też pod nazwą Bogracz lub Bogracsgulyas, ponieważ Bogracz to nazwa kociołka w którym tradycyjnie przyrządza się to danie nad żywym ogniem. Dziś popularniejszym sposobem jego przygotowania jest oczywiście ugotowanie go w kuchni na kuchence, więc zostańmy przy gulyasleves, zupie gulaszowej.

Składniki: (na około 6 porcji)

  • 500g wołowiny
  • 2 łyżki smalcu z mangalicy
  • 2 słodkie węgierskie papryki
  • ostra węgierska papryka
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g ziemniaków
  • łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • łyżeczka kminku
  • szczypta majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • około 2l wody

Mięso wołowe pokrój w kostkę i odkładamy na bok. Obierze cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. W garnku lub w kociołku zawieszonym nad ogniem roztop smalec, a gdy stanie się płynny zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Gdy stanie się szklista wsyp paprykę w proszku i wrzuć czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a jeśli gotujesz w domu, a nie w kociołku nad ogniem zmniejsz moc palnika do minimum by nie przypalić papryki. Po chwili dodaj pokrojone mięso i dusimy całość przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlej wodę i duś całość do miękkości mięsa przez około 40-50 minut. W międzyczasie pokrój, umyj pozostałe warzywa poza ziemniakami by nie ściemniały. Gdy mięso zmięknie wrzucić pokrojoną paprykę, marchewkę i pietruszkę i gotuj przez około kwadrans. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj je do garnka i gotuj przez kolejny kwadrans aż zmiękną. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »