Bób z chorizo to popularne hiszpańskie danie w sezonie gdy na bazarach i w sklepach znaleźć można młody bób. Habas con chorizo, bo taka jest hiszpańska nazwa tej potrawy jest bardzo proste w przygotowaniu, a jego tradycyjna wersja nakazuje by przygotowywać bób w łupinach co sprawia, że nie trzeba go żmudnie obierać. Jeśli wolisz by Twoje danie było ładniejsze, bądź po prostu nie lubisz bobu w łupinach możesz go obrać.

Składniki:
- 500g bobu
- 150g chorizo
- 40ml oliwy
- cebula
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- opcjonalnie papryczka chilli
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Bób z chorizo, przygotowanie:
Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Musi zostać jeszcze nieco twardy tak by doszedł na patelni z dodatkami. Po tym czasie odcedź go. Jeśli chcesz możesz go ostudzić i obrać. Tradycyjny hiszpański bób z chorizo przygotowuje się jednak z bobu w łupinach.
Następnie obierz cebulę, szalotki i czosnek. Jeśli chcesz użyć pikantną papryczkę umyj ją i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekane warzywa. Podsmażaj je do zeszklenia w międzyczasie krojąc chorizo w plasterki. Gdy warzywa się zeszklą dodaj chorizo i smaż całość razem przez minutę. Następnie dodaj bób i przyprawy. Duś całość razem przez 10-15 minut. Po tym czasie bób powinien być już miękki i wszystkie składniki odpowiednio przejdą swoim smakiem. Wyłóż danie na talerze lub do misek. Na koniec skrop je sokiem z cytryny. Smacznego!