Bób z chorizo to popularne hiszpańskie danie w sezonie gdy na bazarach i w sklepach znaleźć można młody bób. Habas con chorizo, bo taka jest hiszpańska nazwa tej potrawy jest bardzo proste w przygotowaniu, a jego tradycyjna wersja nakazuje by przygotowywać bób w łupinach co sprawia, że nie trzeba go żmudnie obierać. Jeśli wolisz by Twoje danie było ładniejsze, bądź po prostu nie lubisz bobu w łupinach możesz go obrać.

Bób z chorizo

Składniki:

  • 500g bobu
  • 150g chorizo
  • 40ml oliwy
  • cebula
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • opcjonalnie papryczka chilli
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Bób z chorizo, przygotowanie:

Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Musi zostać jeszcze nieco twardy tak by doszedł na patelni z dodatkami. Po tym czasie odcedź go. Jeśli chcesz możesz go ostudzić i obrać. Tradycyjny hiszpański bób z chorizo przygotowuje się jednak z bobu w łupinach.

Następnie obierz cebulę, szalotki i czosnek. Jeśli chcesz użyć pikantną papryczkę umyj ją i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekane warzywa. Podsmażaj je do zeszklenia w międzyczasie krojąc chorizo w plasterki. Gdy warzywa się zeszklą dodaj chorizo i smaż całość razem przez minutę. Następnie dodaj bób i przyprawy. Duś całość razem przez 10-15 minut. Po tym czasie bób powinien być już miękki i wszystkie składniki odpowiednio przejdą swoim smakiem. Wyłóż danie na talerze lub do misek. Na koniec skrop je sokiem z cytryny. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się bób z chorizo sprawdź także inne moje wpisy na dania kuchni hiszpańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »