Hakkebof, duńskie kotlety z karmelizowaną cebulą

Hakkebof to jedno z klasycznych duńskich dań mimo, że nie jest przesadnie stare i pochodzi z końcówki XIX wieku. To kotlety z mielonej lub siekanej wołowiny na których układa się smażoną, skarmelizowaną cebulę. Podaje się je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz piklowanymi ogórkami lub marynowanymi buraczkami. Duńczycy często, z pozostałego na patelni po smażeniu kotletów tłuszczu przygotowują sos w typie zasmażki chociaż nie jest to obowiązkowy dodatek. Co ważne jedynymi przyprawami, które dodaje się do hakkebof są sól i pieprz. Jeśli lubicie tego typu, proste obiady to naprawdę warto przyrządzić to danie, bo jest naprawdę smaczne.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na hakkebof:

  • 600g mielonej lub siekanej wołowiny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 2 duże cebule

Na pikowane ogórki:

  • 2 ogórki
  • 3 łyżki wody
  • 200ml octu jabłkowego
  • 120g cukru
  • szczypta soli morskiej

Dodatkowo:

  • około 1kg ziemniaków
  • opcjonalnie koperek do posypania

opcjonalnie jeśli chcesz przygotować sos do hakkebof:

  • tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Hakkebof, przygotowanie:

Przygotowanie kotletów hakkebof:

Mieloną lub siekaną wołowinę wyjmij około pół godziny przez robieniem kotletów. Dodaj do nich sól i pieprz. Następnie wymieszaj całość i odstaw na kwadrans. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w pióra. W patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Gdy się roztopi wrzuć cebulę i smaż ją do momentu aż ładnie się zarumieni mieszając ją co jakiś czas. W międzyczasie z wołowiny uformuj nieduże kotlety. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Najczęściej podaje się je zarumienione z obu stron, a w środku jako „medium rare”, ale jeśli wolisz inny sposób wysmażenia zrób to po swojemu.

Jeśli chcesz przygotować sos do hakkebof to w trakcie smażenia kotletów wymieszaj w naczyniu pozostałe składniki sosu tak by nie było żadnych grudek z mąki. Po usmażeniu i zdjęciu kotletów z patelni przelej powstałą mieszankę na patelnię i podgrzej ja do wrzenia, a następnie gotuj przez 3-4 minuty na średniej mocy palnika aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie ogórków:

Umyj ogórki i pokrój w cienkie plastry. W misce umieść ocet jabłkowy, sól i cukier. Wymieszaj całość i wrzuć ogórki. Pozostaw całość na minimum pół godziny.

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obierz lub jeśli korzystasz z młodych w sezonie to możesz po prostu je oczyścić. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.

Gotowe hakkebof ułóż na talerzu w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz piklowanych ogórków. Na wierzchu kotletów ułóż nieco smażonej cebuli. Jeśli przygotowałaś/eś także sos to polej nim danie. Możesz także posypać po wierzchu nieco posiekanego koperku. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na hakkebof sprawdź także inne moje wpisy z daniami mięsnymi

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »