Hakkebof to jedno z klasycznych duńskich dań mimo, że nie jest przesadnie stare i pochodzi z końcówki XIX wieku. To kotlety z mielonej lub siekanej wołowiny na których układa się smażoną, skarmelizowaną cebulę. Podaje się je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz piklowanymi ogórkami lub marynowanymi buraczkami. Duńczycy często, z pozostałego na patelni po smażeniu kotletów tłuszczu przygotowują sos w typie zasmażki chociaż nie jest to obowiązkowy dodatek. Co ważne jedynymi przyprawami, które dodaje się do hakkebof są sól i pieprz. Jeśli lubicie tego typu, proste obiady to naprawdę warto przyrządzić to danie, bo jest naprawdę smaczne.
Składniki: (na około 4 porcje)
Na hakkebof:
- 600g mielonej lub siekanej wołowiny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 2 duże cebule
Na pikowane ogórki:
- 2 ogórki
- 3 łyżki wody
- 200ml octu jabłkowego
- 120g cukru
- szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
- około 1kg ziemniaków
- opcjonalnie koperek do posypania
opcjonalnie jeśli chcesz przygotować sos do hakkebof:
- tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów
- 2-3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta cukru
Hakkebof, przygotowanie:
Przygotowanie kotletów hakkebof:
Mieloną lub siekaną wołowinę wyjmij około pół godziny przez robieniem kotletów. Dodaj do nich sól i pieprz. Następnie wymieszaj całość i odstaw na kwadrans. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w pióra. W patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Gdy się roztopi wrzuć cebulę i smaż ją do momentu aż ładnie się zarumieni mieszając ją co jakiś czas. W międzyczasie z wołowiny uformuj nieduże kotlety. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Najczęściej podaje się je zarumienione z obu stron, a w środku jako „medium rare”, ale jeśli wolisz inny sposób wysmażenia zrób to po swojemu.
Jeśli chcesz przygotować sos do hakkebof to w trakcie smażenia kotletów wymieszaj w naczyniu pozostałe składniki sosu tak by nie było żadnych grudek z mąki. Po usmażeniu i zdjęciu kotletów z patelni przelej powstałą mieszankę na patelnię i podgrzej ja do wrzenia, a następnie gotuj przez 3-4 minuty na średniej mocy palnika aż sos zgęstnieje.
Przygotowanie ogórków:
Umyj ogórki i pokrój w cienkie plastry. W misce umieść ocet jabłkowy, sól i cukier. Wymieszaj całość i wrzuć ogórki. Pozostaw całość na minimum pół godziny.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki obierz lub jeśli korzystasz z młodych w sezonie to możesz po prostu je oczyścić. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
Gotowe hakkebof ułóż na talerzu w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz piklowanych ogórków. Na wierzchu kotletów ułóż nieco smażonej cebuli. Jeśli przygotowałaś/eś także sos to polej nim danie. Możesz także posypać po wierzchu nieco posiekanego koperku. Smacznego!