Harrisa, tunezyjska pasta z pikantnych papryczek

Harissa to pochodząca z Tunezji pasta z pikantnych papryczek. Traktowana jako przyprawa do potraw lub często z dodatkami (na przykład dodatkową oliwą) jako dip do przekąsek. Można ją przygotować ze świeżych papryk, ale najlepsza zdecydowanie wychodzi z suszonych, które przed przygotowaniem moczy się w wodzie. Poza papryką dodaje się do niej czosnek, oliwę i aromatyczne zioła takie jak kmin rzymski i kolendra. Całość daje genialną, pikantną pastę, która ma wiele zastosowań w tunezyjskiej kuchni.

Harissa

Składniki:

  • 200g suszonych papryczek chilli (lub świeżych)
  • 8 ząbków czosnku
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka ziaren kminu rzymskiego
  • sól
  • oliwa (około 50-60ml)

Harissa, przygotowanie:

Jeśli korzystasz z suszonych papryczek namocz je w wodzie przez około 30 minut. Jeśli ze świeżych pomiń ten krok. W międzyczasie utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku kolendrę i kmin rzymski. Możesz też użyć przypraw zmielonych. Ja preferuje te w ziarnach do samodzielnego zmielenia. Dodaj do przypraw czosnek i także utłucz go razem z nimi. Gdy papryki się namoczą odetnij ich ogonek, przekrój je i wytnij ich gniazda nasienne. Utłucz je lub zmiksuj na gładką masę. Dodaj oliwę i utłuczone przyprawy. Wymieszaj całość dokładnie. Wykorzystuj ją do swoich ulubionych tunezyjskich przepisów. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się harissa sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni afrykańskich

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »