Hokkien char mee to malezyjskie danie popularne w stolicy Malezji, a więc Kuala Lumpur, które powstało dzięki chińskim imigrantom z prowincji Fujinan. Jest to smażony makaron w tym konkretnym wydaniu z wieprzowiną, ale można przygotować go także w wersji z kurczakiem, ale również tofu, gdy chcemy otrzymać wersję wegę. W jego nazwie ważne jest słówko char oznaczające czarny, ciemny. Bowiem danie to ze względu na użycie ciemnego sosu sojowego zwie się ciemnym makaronem. Z kolei w prowincji Penang oraz pobliskim Singapurze jada się podobne danie o nazwie Hokkien hae mee. Wówczas ciemny sos sojowy zastępuje jasny, a zamiast mięsa wieprzowego lub drobiowego używa się krewetek. O tym szerzej może kiedy indziej. Tymczasem zapraszam w głąb wpisu po przepis na hokkien char mee.
Składniki na hokkien char mee: (na około 4 porcje)
- 300g makaronu mee (jeśli nie uda się go znaleźć najlepiej zastąpić go chińskim makaronem do chow mein)
- 400g wieprzowiny
- 2 dymki wraz ze szczypiorkiem
- 6 ząbków czosnku
- 300-400g kapusty pekińskiej
- 150g choy sum (chińskiej kwitnącej kapusty, znalezienie jej może być problematyczne, więc ewentualnie można zmienić na pak choi, który jest nieco ostrzejszy w smaku lub szpinak, który bardziej odpowiada smakowo, gdyż jest łagodniejszy)
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 400-500ml bulionu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokrój w kostkę. Następnie obierz czosnek i posiekaj go drobno. Odetnij szczypiorek z dymki i odłóż go na bok. Następnie białą część cebulki pokrój w małą kostkę i ją także odstaw. Wówczas opłukaj oba rodzaje kapusty i przesiekaj je, lecz w spore kawałki. Jeśli wszystkie warzywa i mięso są przygotowane możesz przejść do dalszej pracy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej nieco oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj je do momentu aż się zeszklą. Wówczas dodaj pokrojoną wieprzowinę i smaż całość razem przez 3-4 minuty co chwilę mieszając całość. W międzyczasie sparz makaron wrzątkiem, a następnie go odsącz. Gdy wspomniane 3-4 minuty miną dodaj kapustę pekińską, a po chwili również choy sum lub szpinak. Podsmażaj całość razem jeszcze przez minutę. Wówczas dodaj makaron i smażąc przez kilka sekund wymieszaj go ze składnikami. Następnie dodaj sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszaj całość. Po chwili wlej również bulion i podgrzewaj całość razem przez około 2 minuty. Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp z wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się hokkien char mee sprawdź inne moje dania z przepisami kuchni azjatyckiej!